Olej kokosowy

Olej ten ma szerokie zastosowanie. Posiada on wspaniałe substancje, które pomogają w wzmocnieniu naszego organizmu. Olej ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Wspaniale sprawdza się zarówno do smażenia potraw jak i kosmetyk do skóry i włosów. Kokosowy skarb nie pozostawia na skórze tłustych śladów. Bardzo dobrze się wchłania. Do włosów stosować można w formie odżywki/maski którą trzeba lekko wmasować w skórę głowy i nałożyć na długość włosów. Można pozostawić na włosach nawet na noc, wszystko zależy od nas. Na koniec myjemy włosy szamponem.
Jeżeli chodzi o kulinarne zastosowanie... olej można używać do smażenia, do smarowania chleba jak i również świetnie zastąpi masło w pieczeniu. I jak tu nie zakochać się w tym oleju? Polecam!



K.

5 komentarzy:

  1. Olej kokosowy to mój mały cudotwórca :) Używam go od smażenia naleśników aż po odżywianie włosów po same końce ;) Polecam natomiast wypróobwać wersję raw albo extra vergine bo ma jeszcze więcej dobroczynnych właściwości i do tego zniewalająco pachnie kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo często go używam, na patelnię, na włosy, czasami jako nawilżającą maseczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy tłoczony na zimno (nierafinowany).

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Akurat ten konkretny olej jest rafinowany-niestety,czyli bezwartosciowy.Tylko "extra vergin" jest ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadza sie najlepszy jest tłoczony na zimno jak każdy olej.Do smażenia i pieczenia idealny, ten rafinowany.Cena tłoczonego na zimno oleju kokosowego jest j wyższa i oczywiście ten polecam.
      Dzisiaj gdy wchodzę do marketu mam do wyboru 6 rodzajów olejow kokosowych,Kiedyś kupiłam rafinowany i to był luksus. Pozdrawiam Anonim:)

      Usuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...