banan platan warzywny

Banany kojarzą nam się przede wszystkim z żółtymi, miękkimi i słodkimi owocami, które świetnie nadają się do śniadania i jako przekąska. Jednak banany do szeroka gama różnych roślin. Zalicza się do nich także plantan. Co warto o nim wiedzieć?

Czym jest plantan – banan warzywny?

Plantany, określane także jako banan warzywny, wygląda łudząco podobnie do zwykłego banana, który ma zieloną skórkę, ale dostępne są także warianty o ciemnej skórce, które są już dojrzałe i znacznie słodsze. W rzeczywistości mamy jednak do czynienia z innym owocem, który wymaga także odpowiedniego przyrządzenia.

 

Take owoce są bardzo popularne w Ameryce Łacińskiej. U nas są rzadko spotykane, lecz od czasu do czasu można dostać je w sklepach. Częściej można kupić je już w formie gotowych produktów, na przykład dostępne są chipsy z plantanów.

 

Jakie są właściwości plantanów?

Niecodzienny plantan banan to owoc, który zawiera wiele wartościowych składników odżywczych. Jest on źródłem węglowodanów, cennego błonnika, który pomaga w regulowaniu pracy układu pokarmowego. Zawiera także duże ilości witaminy B6 oraz witaminy C, potas, żelazo.

 

Wobec tego ma on właściwości podobne do zwykłego banana, który także zawiera podobne składniki. Warto jednak wypróbować plantany, ponieważ ze względu na swoją twardszą konsystencję nadają się doskonale do przyrządzania różnego rodzaju potraw.

 

Co można przygotować z plantanów?

Podarowany nam przez platan owoc można wykorzystać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności trzeba go jednak obrać. W tym celu trzeba odciąć oba jego końce, a następnie zdjąć skórkę.

 

Z plantanów można przyszykować pyszne chipsy domowym sposobem. To bardzo proste, dlatego z tym zadaniem poradzi sobie każdy. Aby je przyrządzić, trzeba pokroić obranego plantana w plastry, a potem rozłożyć na papierze do pieczenia i posmarować wybranym tłuszczem, na przykład może być to oliwa, olej z pestek winogron, czy olej kokosowy, który nada im słodki smak. Następnie blachę należy wstawić na około kwadrans do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Podczas pieczenia zaleca się przemieszać plantany, aby równomiernie się zarumieniły.

 

Gdzie można kupić plantany?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, plantany coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach, między innymi w dyskontach, marketach spożywczych czy w delikatesach. Warto więc udać się do paru różnych sklepów, aby sprawdzić, gdzie są one dostępne.

 

Za plantany zapłacimy więcej niż za zwykłe banany, ale warto je przetestować.