Chabrowa sałatka

Sałatka jest piękna i bardzo smaczna, może być przystawką lub daniem kolacyjnym. Na pewno poprawi nam humor i zdrowie.
SKŁADNIKI
Koszt-ok 4,5 zł.


Porcja dla 2- osób
* 2-3 pomidory
* 6 pomidorków koktajlowych
* 4 liście sałaty
* 1/2 kostki tofu wędzonego
* 1/3 szkl. sosu winegret
* 1 łyżeczka zmielonego czarnego sezamu
* płatki kwiatów dowolnych jeżeli nie macie można pominąć( u mnie kwiaty polnych chabrów, pasowały by dobrze  np.płatki kwiatów nagietka)
 kilka listków bazylii
WYKONANIE
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki a pomidorki koktajlowe na pół. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki , tofu wędzone kroimy na drobną kostkę. Wszystkie warzywa wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy sezamem , płatkami kwiatów i listkami bazylii( porwane na mniejsze kawałki)
Podajemy z pieczywem lub bez.

KISIMY KAPUSTĘ

Kapusta kiszona własnej roboty jest najsmaczniejsza i  zrobić nie jest trudno. Na rynku i w sklepie kapustę można kupić już poszatkowaną, z marchewką lub bez. Ja  a właściwie mój mąż za 20 kg. zapłacił 25 zł.
Resztę to już jest w naszych rękach. Kapustę kisimy  z marchewką, z kminkiem, porą,  jabłkami ......... pomysłów mamy wiele. Ja kiszę tak jak moja mama, babcia i myślę, że każdy ma swój rodzinny sposób.
Moja mama kisiła kapustę w glinianym  garnku - wielkości średniej  beczki. Nie mam,  tak dużego glinianego garnka,więc najpierw kiszę w dużym garze  emaliowanym i po ukiszeniu przekładam do słoików i ją pasteryzuję tą , która ma dłużej postać.
Do dużego gara wsypuję kapustę warstwami razem  z tartą  marchewką, posypuję solą kamienną nie jodowaną oraz kminkiem. A powiem ,że sól  kamienną nie jodowaną bardzo trudno  kupić. Uwielbiam kiszone jabłka- zostało mi to z dzieciństwa (mama tak robiła) więc na dno układam kilka jabłek - po ukiszeniu są pyszne. Kapustę ugniatam  w garnku   obciążam   czymś ciężkim  np. kamieniem lub ciężarkami i wynoszę na chłodny korytarz i tam kapusta się kisi.
Przeważnie stosuje się
2 dkg soli na - 1 kg kapusty.
Po kilku dniach kapusta jest już ukiszona, mniam mniam........................................


Kapusta po pięciu dniach kiszenia

Kapusta po 10 dniach zmniejszyła swą objętość , wyraźnie widać sok  z kapusty. 
Uwaga! wierzch  kapusty należy solidnie obciążyć, u mnie  jest obciążenie 30-40kg,( zdjęłam tylko do zdjęcia!)

Super zdrowy napój czyli shake bananowo - pietruszkowy

Na "pogaduchy " zaprosiłam  Elę a tym  bardziej ,że długo się nie widziałyśmy rozmową końca nie było......
Jak zwykle każda  przygotowała "coś" zdrowego i pysznego. Tym razem Ela przygotowała shake  z banana i pietruszki. Był smaczny ale nie tylko. Właściwości jakie posiada są także lecznicze ( przepis od zielarza z Australii ). Oczyszcza wątrobę , wzmacnia organizm i regeneruje .
PRZEPIS
* 2 średnie banany
* 1/2 pęczka  natki pietruszki (ma być duży pęczek jak mały to dodać cały)
* 1 szklana wody przegotowanej lub mineralnej
Pietruszkę  umyć i porwać  na mniejsze części, banany obrać ze skórki i  odkroić końcówki. Wszystko włożyć do blendera- banan + pietruszka + woda = zmiksować
Gotowy shake wlewamy do wysokich szklane i pijemy małymi łyczkami. Jest pyszny i zdrowy.







POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...