Konfitura z płatków róży- na surowo.

Zainspirowała mnie Alicja-tutaj,   aby zrobić płatki z ksylitolem. Ja płatki zbieram zawsze  przed urodzinami córki Karoliny.Jest ich dużo i są takie prawie pączki.
Proporcje płatków i cukru są 1:1
Czyli 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) i 1 szklanka płatków lekko gniecionych. Wszystko razem ucieramy  i dodajemy sok z cytryny wg. uznania ja dałam  z połowy cytryny na 3 szklanki. Przełożyłam do czystych słoiczków i schowałam do lodówki.  Dodaję do wypieków, nadzienia, deserów, lodów, napojów i herbat.
Nie próbujcie jeść prosto ze słoiczka- grozi zjedzeniem całego i nic wam nie zostanie:)

Smacznego!

Kluseczki z szałwią hiszpańską(chia)

Kluseczki lubię pod każda postacią, lane , gniecione, krojone,formowane itp. Dzisiaj proponuję z mąki  jajka i szałwią tj. nasionami chia.
Porcja na dwie osoby
* 1 jajko
*1 szklanka mąki
*1 szklanka wody
*1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej( namoczonych  w 3 łyż. wody)

WYKONANIE
D o miseczki wbijam jajko , następnie mąkę oraz nasionka  i stopniowo dolewam wody aby uzyskać gęste ciasto. Wody daję  tylko tyle aby uzyskać odpowiednią gęstość.   W garnku gotuję wodę i małą łyżeczką  rzucam kawałki ciasta na wrzątek , gotuję  aż wypłyną ok. 3-4 min. .Przelewam zimną wodą i gotowe.
Podaję polane oliwą i posypane nasionkami chia oraz odrobiną gomazio.

Smacznego!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...