Pączki mlecza w bułce tartej

Przepis zalazłam  na blogu: Trochę inna cukiernia . Często tam zaglądam, jestem zachwycona pomysłami i przepisami.
Pączki mlecza zrywamy ( takie beczułki) zamknięte nie kwitnące. Myjemy, rzucamy na gorącą patelnię z  oliwą( dałam 2 łyż.- autorka poleca masło). Dusimy  mieszając ok. 5 mi. można krócej. Podajemy z bułką tartą. Można  tak  przyrządzone pączki mlecza, jeść  jako przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania.
  Pączki , w tej postaci  dodaję do sałatki na kolację, wpływa to wspaniale na trawienie.
Smacznego!




Mlecz w roli głównej czyli miodek z mniszka lekarskiego

Przepis na miodek z mniszka lekarskiego( mlecz) znajdziesz MIODEK
Przepis jest bardzo dokładny, łatwy w wykonaniu-polecam , teraz mlecz kwitnie wszędzie. Jest go dużo, lecz "nic nie może wiecznie trwać". Teraz  jest czas, wyjechać w plener i zbierać cudowne kwiaty mlecza .Gdy przyjdą słoty jesienne i  różne choroby, w naszej spiżarni znajdziemy naturalny syrop z mniszka lekarskiego. Ja używam do: herbaty, polewam naleśniki, lody ,ciasta, polewam owsiankę, kaszkę. Przy bólach gardła  i chrypce 3x1 łyż.( ja stosuje)
Na zdjęciu moje zapasy na zimę.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...