Pasta kasztanowa kontra wątroba

Trochę o zaletach kasztanów jadalnych


KASZTANY  JADALNE-wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcją. Bogate  w skrobię, która przy obróbce termicznej zmienia się  w cukier złożony ( wolno przyswajany przez organizm) Kasztany posiadają również błonnik pokarmowy, białko i tłuszczu, a 2/3 tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób  serca i krążenia. Zawierają - kwas jabłkowy, lecytynę i witaminy  B1, B2 oraz E witaminę młodości.  Zawierają sporo potasu dlatego polecane są dla sportowców. Mało osób wie ,że 100 g kasztanów zawiera tyle samo  witaminy C co  100 g cytryny. Są pozbawione glutenu. Kasztany wykorzystywane są  także  medycynie i kosmetyce.
Przepis ten mam od  Marzeny , który ona otrzymała od zielarza.  Pastę stosujemy w celu oczyszczenia i wzmocnienia wątroby.  Czy to jest prawda sami ocenicie ? Ale jest na pewno pyszna.


PRZEPIS
Miód łagodny np. lipowy, rzepakowy-  u mnie( 250 g + ok. 4 łyżki duże mąki z kasztanów jadalnych). Mamy otrzymać bardzo gęsty  krem  .Wszystko dokładnie wymieszać, mąką przesiać  przez sitko- łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Jeżeli jest lejący  dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy  w pokojowej temperaturze.
Stosujemy- 1 łyż.  raz dziennie


9 komentarzy:

  1. Myślałam, że kasztany tylko po obróbce cieplnej można jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąkę z kasztanów jadalnych, otrzymuje się nie z surowych tylko suchych, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale one nadal są surowe, tylko suszone. To tak jakby jeść mąkę orkiszową bez pieczenia. Zastanawiam się, czy to jest korzystne dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasztany można jeść na surowo( oczywiście bez łupiny) - tak podają niektóre źródła- często też porównuje się kasztan jadalny jako owoc- orzech pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wyjaśnienie, wobec tego zrobię pastę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeciwdziałają infekcją??? Ale o co chodzi autorowi artykułu? A może by tak jednak ze słownikiem za pan brat i napisać poprawnie, że przeciwdziałają infekcjom!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy- czepiasz się,,, a mój stary komputer- słownik przestał działać, dobrze że zwróciłaś uwagę.Pozdrawiam i proponuję korzystać z przepisów a nie tylko szukać błędów . Pozdrawiam - nieanonimowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To przepis wg św. Hildegardy , (ja znam i stosuję) opcje 2 x dziennie po łyżeczce- na czczo i przed spaniem :) Pozdrawiam Małgośka :)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...