Marmolada z daktyli i ....

Miałam ochotę na " coś" słodkiego, Zdrowego, smacznego i słodkiego. Czy to jest możliwe?
Pierwsza propozycja to :
Dżem z daktyli bez gotowania
1 szklanka daktyli bez pestek
1szklanka letnią wody(około)
Wykonanie-   daktyle sprawdzić (czy nie ma pestek), umyj w ciepłej wodzie i następnie daktyle zalej  ciepłą wodą .
Woda ma pokrywać daktyle, jeżeli szklanka  wody za mało  to dolewamy więcej. Moczymy ok. 1godz. - odlewamy wodę. Wodę po namoczeniu  daktyli  zatrzymujemy , jeszcze będzie nam potrzebna .
Miksujemy ( ja- ręczny mikser) dolewając trochę wody  w której moczyły się daktyle. Uzyskujemy gęstość  jaką chcemy . Ja dodałam ok 1/4 szkl. wody. Uzyskałam gęstą marmoladę  z daktyli.
Marmoladą smaruję pieczywo, naleśniki , przekładam ciasta  i  ....
Druga propozycja to:
Bajaderki z daktyli
1/2 szkl. marmolady z daktyli.
1/2 szkl. pokruszonego ciasta biszkoptowego( może być dowolne, ciasto -czerstwe lub ciastka)
1/4 szkl. żurawiny suszone
  -wiórki kokosowe do obtaczania
Wykonanie- wszystko  razem mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Dobrze schłodzić , ale  możesz od razu jeść.Są pyszne!
 zdj.1 marmolada z daktyli
zdj.2. bajaderka z daktyli
UWAGA-masa ma być gęsta, jeżeli za bardzo  się klei -dodać więcej pokruszonego ciasta.
zdjęcia T. Majewski

Honey Pomelo

Jednym z moich ulubionym owoców jest Pomelo. Łatwe w obieraniu, smaczne,soczyste,odżywcze i pyszne ale to już pisałam, że jest pyszne!. Pamelo, im więcej waży tym owoc jest( nie wysuszony ) smaczniejszy. Jak ten owoc jemy?  Obieramy  ze skorki i zjadamy cząstki, taki jest najsmaczniejszy.
Owoc jest zielony,jego gąbczasta skórka ma grubość nawet 5 cm. a miąższ podobnie jak w przypadku pomarańczy dzielony jest segmentowo. Z jego połączenia z chińską pomarańczą powstał grejpfrut.
Wspólne pochodzenie to nie jedyna wspólna cecha Pamelo i grejpfruta. Ich podobieństwo tkwi także w smaku, choć Pamelo jest zdecydowanie łagodniejsze i mniej kwaśne. Świeże  Pamelo można przechowywać nawet do 4 miesięcy. Jego waga sięga nawet dwóch kilogramów, a średnica może osiągnąć 25 centymetrów.
Miąższ Pamelo oraz jego skórka są bogate w cenne dla naszego zdrowia i urody substancje.Można spożywać lub wycisnąć z niego sok lub też używać do przygotować słodkich przetworów.Jego skórkę można kandyzować i używać jako aromatycznej skórki, dodawanej m.in.do ciast.
Cenne właściwości  Pamelo
1. Jest doskonałym przeciwutleniaczem- zawarte w nim bioflanoidy hamują rozwój komórek nowotworowych u pacjentek cierpiących na raka piersi. 
 2. Zawiera zestaw witamin niezbędnych dla ludzkiego zdrowia- C, B1, B2, PP a także kwasu foliowego, beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza, potas.
 3. sok Pamelo ma działanie zasadowe, więc równoważy działanie pokarmów zakwaszających organizm. Pomaga w przypadku występowania takich dolegliwości jak refluks i zgaga.


 4.ogromna zawartość witaminy C pomaga nie tylko zachować odporność ale także pomagać zwiększyć elastyczność tętnic
5. owoc pomelo oczyszcza  organizm z toksyn, a zawarte w nim enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia i są pomocne w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
100gram Pamelo zawiera
* 44kalorie 44 
* 10.4grama węglowodanów
* 0,7grama białka 
*0.3grama tłuszczu 
(oprac".Zdrowie i Natura na co dzień")

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...