Pasztetowa słonecznikowo -agarowa


 Od Reni dostałam przepis na pastę ze słonecznika  z Agarem. Zmieniłam" co nieco" jak to mówił Kubuś Puchatek. Podam oryginalny przepis a w nawiasie moje zmiany
PASZTETOWA  ZE SŁONECZNIKA I AGARU
* 2 szkl. łuskanego słonecznika
* 4 szkl. wody, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do flaków "Apetita"( ja dodałam przyprawy    warzywnej i zioła prowansalskie)
* 2 małe łyż. Agar-Agar( dałam 2 duże płaskie łyżki)Wszystkie składniki( bez  Agaru) gotuj ok. 15 min. na koniec gotowania dodaj Agar , wszystko zmiksuj zostaw do wystygnięcia.
Ja jeszcze ciepłą masę zawinęłam   w algi morskie(które uwielbiam w każdej postaci) , takie jakie używamy do sushi tj. arkusze  Zostawić na około godzinę, potem kroić na cienkie plastry.  Podawać na kanapkach, do  ryżu itp.

Komentarze

  1. Ja też uwielbiam nori, idę zalać slonecznika i robie jutro, ale niestety z polowy porcji bo mało agaru mam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba nie mam tyle cierpliwości, ale wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i pyszne jest :) Podałam z salsą... mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy- super cieszę się ,że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam zgodnie z podanym przepisem - takie same ilości , wyszła bardzo dobra ,ale nie taka ścisła -u mnie nie da się kroić na plastry....

    OdpowiedzUsuń
  6. warto przed podaniem ,dobrze schłodzić lub dodać więcej agaru, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam więcej agaru, bo lodówka nie pomogła :) Ale smak super !

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty