Marmolada z daktyli i ....

Miałam ochotę na " coś" słodkiego, Zdrowego, smacznego i słodkiego. Czy to jest możliwe?
Pierwsza propozycja to :
Dżem z daktyli bez gotowania
1 szklanka daktyli bez pestek
1szklanka letnią wody(około)
Wykonanie-   daktyle sprawdzić (czy nie ma pestek), umyj w ciepłej wodzie i następnie daktyle zalej  ciepłą wodą .
Woda ma pokrywać daktyle, jeżeli szklanka  wody za mało  to dolewamy więcej. Moczymy ok. 1godz. - odlewamy wodę. Wodę po namoczeniu  daktyli  zatrzymujemy , jeszcze będzie nam potrzebna .
Miksujemy ( ja- ręczny mikser) dolewając trochę wody  w której moczyły się daktyle. Uzyskujemy gęstość  jaką chcemy . Ja dodałam ok 1/4 szkl. wody. Uzyskałam gęstą marmoladę  z daktyli.
Marmoladą smaruję pieczywo, naleśniki , przekładam ciasta  i  ....
Druga propozycja to:
Bajaderki z daktyli
1/2 szkl. marmolady z daktyli.
1/2 szkl. pokruszonego ciasta biszkoptowego( może być dowolne, ciasto -czerstwe lub ciastka)
1/4 szkl. żurawiny suszone
  -wiórki kokosowe do obtaczania
Wykonanie- wszystko  razem mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Dobrze schłodzić , ale  możesz od razu jeść.Są pyszne!
 zdj.1 marmolada z daktyli
zdj.2. bajaderka z daktyli
UWAGA-masa ma być gęsta, jeżeli za bardzo  się klei -dodać więcej pokruszonego ciasta.
zdjęcia T. Majewski

Komentarze

  1. Przepis na marmoladę to iście genialny pomysł! Kocham daktyle zatem przepis ląduje w mojej bazie jako kolejny na liście do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam daktyle sa fajne:) do tego malo kaloryczne....wcinam na zmiane z figami jako biegowe przekaski....zamiast czekolady....

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam daktyle w każdej postaci ....maże to być własnie jako przekąska lub zamiennik cukru, pozdrawiam wiosennie i ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie pokazałaś, że słodkie może być bardzo zdrowe :)


    P.s. rewelacyjny przepis na marmoladę!

    Pozdrawiam
    www.biegpozdrowie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za komentarz,proste jest najsmaczniejsze, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj
    Właśnie uruchomiłam agregator blogów kulinarnych, czyli coś jak durszlak tylko stworzony specjalnie dla wegetarian by nasze przepisy nie gineły w gąszczu mięsożerców ;)
    Serdecznie zapraszam Cię do odwiedzenia go pod adresem http://vegespot.pl i jeśli przypadnie Ci do gustu zarejestrowania się i dodania bloga do katalogu.
    Pozdrawiam
    Aniko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię marmoladę z daktyli tylko dodaję białe wino. Jutro będę próbował z czerwonym.
    JEdnakże ja gotuję daktylę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty