Zielono mi i pierogi z kapustą pekińską.

Zielone warzywa tj. cukrowy groszek i mini cukinie podane z pierogami . Pierogi mają trochę inne nadzienie, moje ulubione z kapustą pekińską.
Mój  przepis sprawdzony i dopieszczony.
Ciasto na pierogi   kliknij
Farsz do pierogów
*1/2  dużej kapusty pekińskiej(  jeżeli  zostanie będzie na drugi dzień bigos)
*1 szk/ wywaru z warzyw
*olej lub masło ( 1 duża łyżka)
*sól i pieprz do smaku

Wykonanie-kapustę kroimy drobno, smażymy 2-3 min. na oliwie, następnie dolewamy wywar z warzyw( dusimy pod przykryciem do miękkości).  Farsz gotowy możemy nadziewać pierogi.
 Na patelnie wlewamy 1/2 szkl. wywaru z warzyw i kładziemy ( umyte mini cukinie 3szt. na osobę i ok. 5 strąków groszku cukrowego) cukinie  i groszek.
 Dusimy  do miękkości, dodajemy ok. 1/2 szkl. mleka kokosowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z warzyw i  mleka wytworzy się sos, którym polejemy pierogi.




Pierogi podajemy z zielonymi warzywami i sosem. patrz zdjęcia1.
Najbardziej smakuję odgrzewane  na drugi dzień.
Smacznego!

Komentarze

  1. fajne ale chyba mega pracochlonne?

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi wymagają duuuużo pracy, ja robię więcej gdy mam czas i zamrażam. Gdy jest potrzeba mam jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, widziałam w markecie groszek cukrowy, był dość drogi, mini cukinii nie widziałam, są zwykłe te hiszpańskie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem,że jest drogi ale ja trafiłam na promocje za 180g zapłaciłam
    0,79 zł ( pakowane w woreczki) zaś mini cukinie na tackach 0,99zł za 200g. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty