PIZZERKI





Często robię - Pizzerki są rewelacyjne dlatego, że każdy układa swoje ulubione składniki. Moi synowie lubią upieczone bez dodatków, polane tylko bardzo dobrą oliwą z oliwek.
Na pizzerki nakładać można:
- kukurydzę
- pieczarki
- paprykę, pomidory
- cebulę
- ser feta
- ser tofu
- brokuły,fasolę , groszek
- sos pomidorowy
- oliwa z oliwą
- przyprawy- majeranek, bazylia, oregano -lub inne ulubione.
- wędliny sojowe
-i wszystko to na co mamy ochotę......

CZAS PRZYGOTOWANIA WRAZ Z PIECZENIEM- 60 MIN.(MAX)
SKŁADNIKI
*75 dkg. mąki białej +25 dkg pełnoziarnistej
* 1/2 szkl. oliwy,
* ciepła woda1-2 szkl.
* szczypta soli
zaczyn: 10 dkg drożdży+ 2 łyż. mąki+ 4- 5 łyz. ciepłej wody+ 1 płaska łyż. cukru= wszystko wymieszać i odstawić aby zaczyn wyrósł ok. 5-10 min.

WYKONANIE:
Pierwszą rzeczą jaką wykonujemy jest zaczyn (wg. przepisu wyżej) Następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto, wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka.
Ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk.
Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rwać na kawałki , wałkować lub rozciągać palcami. Następnie smarować oliwą, sosem pomidorowym a dalej nakładać to na co mamy ochotę. Patrz na moje zdjęcia, smacznego!
Czas przygotowania ciasta- ok.30min.
czas pieczenia - 10-15 min. w 180 stopni elektryczny piekarnik ( ja po 8 min. zaglądam- kolor brzegów ciasta ma być złoty, inaczej będzie twardy spieczony.)


Sakiewki z jabłkami





SAKIEWKI Z JABŁKAMI
Sakiewki to takie pierogi tylko inny kształt, robi się je szybko, tanie i smaczne.
Składniki na ciasto
* 1/2 mąki( ja zawsze dodaje część mąki pełnoziarnistej do mąki białej)
* szczypta soli
*wody ok.1 szkl. ale dodawać stopniowo tyle ile potrzeba aby uzyskać, miękkie ciasto .Można dodać 1 łyż. oliwy. Zagniatamy aby uzyskać elastyczne ciasto.
Rwiemy na małe kawałki i wałkujemy placki, gdy chcemy wszystkie placki jednakowej wielkości to- wałkujemy duży placek i szklanką wykrawamy kółka.
FARSZ- jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, posypujemy odrobiną cukru( ja miałam bardzo słodkie jabłka) , kawałki wkładamy do placków, sklejamy jak sakiewkę( patrz zdj. 1)
Gotujemy w wrzącej wodzie po wypłynięciu ok.2min. podajemy z sosem orzechowym i polane melasą (syrop z buraków) lub innym ulubionym syropem klonowym z agawy, malinowym itp. dobrze smakuje także ze śmietaną i cukrem- tak jak jadały nasze babcie.

KREM BANANOWO-ORZECHOWY




Krem bananowo- orzechowy, pomysł znalazłam na blogu Finding Vegan, do przygotowania potrzebujemy:
* 2 dojrzałe banany małe lub jeden duży
* 1/2 szkl. orzechów dowolnych np. włoskich, nerkowców itp.
* szczypta soli
* 2 łyż. duże carobu lub czekolady lub kakao( ja dałam corob czyli proszek chlebka świętojańskiego)
Wszystko miksujemy na gładką masę- krem, przechowujemy w lodówce. Każdy może zwiększyć ilość orzechów lub bananów. Córka narzekała, że za dużo orzechów syn - zjadł i powiedział"super"
Smakuje dobrze z pieczywem i jako nadzienie do naleśników. Ale prosto z pojemnika chyba najbardziej.

χούμους με ταχίνι czyli hummus



Po grecku: χούμους με ταχίνι

Ta pasta jest szybka do przygotowania, smaczna, i zdrowa. Chwyć mikser i zaczynaj. Groszek garbanzo (po polsku cieciorka?) i tahini (pasta wykonana z prażonego i zmielonego sezamu) zmieszane czyni smaczny przysmak serwowany z chlebem.
Kluczem do wspaniałego hummus jest zezwolić smakowi garbanzo (cieciorki) dominować smakiem niż smakowi cytryny ( sok z cytryny, nie za dużo i nie za mało).
Składniki:
· 4 kubki groszku Garbanzo (ugotowanego, oczywiście)
· 1/2 kubka świeżego soku z cytryny
¾ kubka tahini (pasty z sezamu). ( Ja uprażyłam nasiona sezamu i zmieliłam na krem)
· 6 części czosnku zmiażdżonego
· 3-5 łyżek oliwy
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 1łyżeczka ostrej papryki
· Szczypta czarnego pieprzu
· 2 łyżeczki soli
· 1 kubek wody (dodawać częściami)
· Pietruszka zielona dla ozdoby
Przygotowanie:
Włóż połowę soku z cytryny i wszystkie składniki do naczynia za wyjątkiem Garbanzo i zmieszaj przez 10 sekund. Dodaj groszek Garbanzo i mieszaj na wysokich obrotach aż stworzy się gęsta konsystencja. Dodawaj więcej soku z cytryny do smaku. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę wody i mieszaj aż dojdzie do właściwej konsystencji.
Przełóż do miseczki, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin przed serwowaniem. (To nie znaczy ze nie może być jedzone zaraz po przygotowaniu).
Pokrop oliwą po wierzchu i dodaj zielona Pietruszkę lub czarne oliwki przez serwowaniem. Podaj z chlebem z pełnego ziarna.
Smacznego!
Ten przepis podaję za Paulem ( orginał)

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Zdj.1 kotlety po usmażeniu , otrzymujemy około 25 sztk. Zdj.2 do zdjęcia z talerzem, kotlet ostał się tylko jeden!

Kotlety z kaszy jaglanej i tofu( ser sojowy).
Ale gdy otworzyłam lodówkę okazało się, że nie mam sera tofu.Więc zrobiłam z pieczarkami.
SKŁADNIKI
* kasza jaglana 200g (sucha)
* 2 jajka
* pieczarki 200g
*1/2 szkl. płatki owsiane, kasza mana- 2 łyż.
* 1 cebula
* przyprawy do smaku- przyprawa warzywna lub sól, pieprz ziołowy, tymianek
Kaszę umyć i ugotować, dodać pieczarki oraz cebulę( startą na dużych oczkach i usmażone na oliwie) . Do masy dodać pozostałe składniki, płatki owsiane wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.
Przyprawić do smaku i smażyć na złoty kolor. Podawać z surówkami i ziemniakami.
Kotlety są pyszne, w czasie formowania są delikatne i się kleją. Ja panierowałam w mące. Na patelni nabierają odpowiedniej twardości i po usmażeniu są pyszne.
UWAGA! kotlety maja jedną wadę- szybko znikają.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...