GROCHÓWKA


Zupa grochowa dobra na zimne dni i nie tylko.

Przepis
* 4 małe ziemniaki
*4 ząbki czosnku
* 1 marchewka
* 1 szkl. grochu połówki
* 2 l wody
* przyprawy- przyprawa warzywna, tymianek, sól i pieprz ziołowy, liść laurowy i 3 ziarna ziele ang.
* 2 łyż. oliwy z oliwek

WYKONANIE
Wodę zagotować, groch dokładnie umyć i gotować( żeby był al dente) następnie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, startą na dużych oczkach marchewkę. Do zupy dodać także liść i ziarnka ziela ang. , gdy wszystko będzie już miękkie doprawić do smaku. Posypać dużą ilością tymianku.
Zupę podawać gorącą z grzankami czosnkowymi( posty-pieczywo), chlebki naan też będą wybornie pasowały do tej zupy.

GOŁĄBKI Z KASZĄ I ZIEMNIAKAMI


Jest to danie smaczne ale pracochłonne tak jak pierogi.
Dawno szukałam takiego przepisu i znalazłam Tutaj, zrobiłam a właściwie zaczęłam wczoraj a dziś skończyłam.
Powtarzam przepis za" To Co Ty Właściwie Jesz?" z małymi zmianami.

Składniki
* 1,5 kg ziemniaków
* 30dkg kaszy jęczmiennej
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* przyprawy- pieprz( ja dałam ziołowy), gałka muszkatołowa,
* sól do smaku
* dodałam majeranek,oliwę z oliwek 3 łyż.dodałam farszu
Ziemniaki trzeć tak jak na placki kartoflane (ja to zrobiłam mikserem), dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i farsz gotowy. Dobrze doprawić czyli mocniej inaczej będą mdłe.

Sos zrobiłam pomidorowy ale lepszy byłby grzybowy.

Zapiekałam w naczyniu żaroodpornym 1,5,godz. ale kapusta była za twarda dodałam jeszcze 1 godz. piekarnik elektryczny 200 stopni.
Gołąbki robię tak jak zwykle czyli- w kapuście wykrawam głąby, wrzucam do garnka z wrzątkiem i wyjmuję liście, grubsze żyłki na liściach usuwam, nakładam farsz zawijam w liście i układam w garnku (na dnie wyłożyć liście) lub w innym naczyniu.
Podlać bulionem i gotować aż liście będą miękkie.
Smakują wybornie, chociaż nie każdemu zwłaszcza gdy porównujemy do innych np. z ryżem.
Ja lubię nowe smaki . Gołąbki podałam z leczo z ziarnami soi.


Czerwone buraczki



Jesień to pora - kolorów jaskrawych, czerwonych, złota, wszystkich odcieni brązu. Urodziłam się jesienią, więc ta pora roku jest dla mnie szczególna. Lubię spacery po parku, gdzie pod nogami szeleszczą liście i nawet gdy pada deszcz. Jesień to miesiące obfitości warzyw i owoców, najsmaczniejszych zwłaszcza zerwanych prosto z drzewa.
Ale dosyć tych zachwytów, czas na przepis. Dzisiaj buraczki które możemy jeść na ciepło, zimno lub zawekować na zimę lub gdy nie mamy czasu a potrzebujemy "już".

SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW
* 1 kg. czerwonych buraków
*1 duża lub dwie małe papryki
*1 pora (tylko biała część)
* przyprawy- sól. pieprz ziołowy , ocet jabłkowy- wszystko do smaku. Ja na 1kg buraków- daję 3 duże łyż. octu winnego, może być także sok z cytryny.
* oliwa ok. 3-4 łyż. oliwy z oliwek.

WYKONANIE
Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na patelni szklimy pokrojony por i paprykę, po ok. 4-5 min. dorzucamy starte buraki, dodajemy przyprawy i ocet i dusimy ok10- min. na małym ogniu.
Smakujemy, doprawiamy wg.gustu i indywidualnego smaku.
(przepis dostałam od Zosi10 lat temu)
Smacznego!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...