Kanie moje ulubione grzyby

Kanie to moje ulubione grzyby,gdy się zaczyna sezon na Kanie goszczą często na moim stole.
Lubię je usmażyć na patelni z o drobiną soli , ale odrobiną lub wcale.
Lubię panierowane w jajku i bułce tartej lub tylko w mące.
Kanie należy dokładnie umyć w wodzie, posolić odrobinę lub posypać przyprawa warzywną i na odrobinie oliwy smażyć dosłownie 2-3 min. mają być miękkie.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami

zdj.1 kanie prosto z lasu
zdj. 2 z pieczywem
zdj.3 i 4 z ziemniakami i brokułem
zdj.5 i 6 panierowane bułką tartą
zdj.7 kanie- grzybki smażone na oliwie bez panierki




















Wycieczka do Pragi

Praga zauroczyła mnie, pięknymi kamieniczkami brukowanymi ulicami, straganami i wegetariańskimi restauracjami. Zafascynowały mnie także, bujne piękne rośliny, które wyglądały jak pole traw i kwiatów w ogrodzie botanicznym, a znajdowały się w środku miasta. Country Life w której jedliśmy obiad, to mała i miła wegetariańska restauracja, gdzie można zjeść smacznie i zdrowo. Jedzenie jest ważone na talerzu. Obiad to około 100 Koron czeskich. Wszystko świeże i smaczne, duży wybór. Mogłabym jeszcze dużo wymieniać wspaniałych rzeczy w Pradze...... Jestem pewna, że jeszcze tam wrócę...............





Piknik u Jgody

Sobota, słońce, góry, piknik na powietrzu i oczywiście wspaniałe potrawy wegetariańskie . Sałatki, zupy, ciasta, pierogi( moje ruskie z maki żytniej i szpinaku) . Zaś numer jeden to - rewelacja- kociołek warzyw pieczony na ognisku. Ostatnie zdjęcie to ja- delektuje się warzywami z kociołka w pięknym ogrodzie skalnym Jagody. Dziękuję wszystkim za miło spędzony czas.













PASZTECIKI Z BROKUŁEM........


Paszteciki z brokułem pyszne, podane z barszczem ukraińskim smakują wybornie.
Barszcz ukraiński- przepis (zupy)

SKŁADNIKI NA CIASTO
-1 kg mąki( żytnia25dkg  + 50 dkg pszennej razowej+25 dkg mąki zwykłej TYP 500)
-100g drożdży
-250 dkg  masła lub tłuszcz roślinny( dowolny)
-500 g śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże + śmietana, wymieszać dokładnie zostawić do wyrośnięcia. Mąki wsypać do miski i dodać masło i sól,wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, wszystko dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok.30 min.
Po tym czasie wyjąć, dzielić na kilka części i wałkować na cienkie placki, ciąć pasy nakładać farsz.
Dokładny opis znajdziesz :TUTAJ


FARSZ DO PASZTECIKÓW
- 1 duży brokuł ( pokroić na małe kawałki i krótko obgotować)
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki zetrzeć na tarce z obraną cebulą usmażyć na oliwie, dodać brokuł i doprawić do smaku.
Dokładnie wymieszać, nakładać na ciasto i formować paszteciki, piec na złoty kolor 180 stopni. Gorące paszteciki podawać z barszczem .
:)

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...