Pasta z zielonego groszku z lnem i inne

Pasta z zielonego groszku- 2 łyż. nasion siemienia lnianego prażymy na patelni( uwaga nie spalić),
wymieszać z miksowanym groszkiem zielonym( 1 puszka) lepszy ugotowany mrożony. doprawic odrobiną soli dodać nasionka uprażone i gotowe.
1 zdj.pasta z zielonego groszku
2 zdj.kanapka z pastą zielonego groszku z lnem
3 zdj. kanapka z pastą z soczewicy
4 zdj. kanapka z pastą z soczewicy i z jajkiem gotowanym



Kotleciki marchewkowe( kuleczki)


Kotleciki marchewkowe -przepis znalazłam na blogu kuchniaalicji tutaj
Przepis
* 6 średnich marchewek
* 1 cebula
* 1-2 ząbki czosnku
* 1/4 szkl. cieplej wody
* 4 lyżki mąki ziemniaczanej
*przyprawy-imbir, kurkuma, pieprz ziołowy, gałka muszkatałowa, sos sojowy, koperek i pietruszka siekane( siekane- pięknie napisała Alicja, bardzo to mi się spodobało)
* olej do smażenia i mąka ziemniaczana do obtaczania kuleczek.
Wykonanie-marchew, umyć , oczyścić następnie zetrzeć na małych oczkach.Dodać pozostałe składniki na końcu przyprawy. Dokładnie wymieszać, formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, smażyć na oleju, wykładać na papier w celu odsączenia tłuszczu.
Przyprawy ja dodałam dużo tj. pieprz ziołowy 2łyż., inne po 1 łyż. dużo pietruszki i kopru.
Zdjęcie jest tylko takie , gdyż chwyciłam w ostatniej chwili talerz a po 2 minutach był tylko pusty talerz. Wniosek- smmmmmakowało!

BIGOS Z BABKĄ

Bigos z babką lancetowatą, jestem pewna że to dobra propozycja tym bardziej, gdy poznamy właściwości babki lancetowatej.
BABKA LANCETOWATA (plantago lanceolata)
Zawierają one glikozydy o działaniu antybiotycznym, garbniki, pektyny, enzymy, karoteny, flawonoidy, witaminy A, C i K, wiele różnych minerałów jak: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, krzem, mangan, molibden, glin i bor.

Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwiduj

ą ból, swędzenie i obrzęk po użądleniach owadów oraz powodują szybkie gojenie obtarć skóry.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Przepis na bigos z babką
1/2 główki kapusty
2 duże garście babki lancetowatej
1 papryka
1 cebula
przyprawy-kminek, pieprz ziołowy, majeranek, pietruszka
sól do smaku
2 łyż. oliwy z oliwek
2 szkl. wody
1/4 szkl soku pomidorowego
Kapustę drobno kroimy, babkę lancetowata dokładnie myjemy( ja nie kroiłam ),cebulę kroimy podsmażamy na rumiano na oliwie. Wszystko gotujemy do miękkości i przyprawiamy.
Podajemy z pieczywem.
Babka lancetowata, jej ilość nie może być większa od ilości kapusty.
Dlaczego? Będzie bardzo gorzkie!




Babka lancetowata- młode liście są smaczniejsze nie są łykowate


Zawierają one glikozydy o działaniu antybiotycznym, garbniki, pektyny, enzymy, karoteny, flawonoidy, witaminy A, C i K, wiele różnych minerałów jak: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, krzem, mangan, molibden, glin i bor.

Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwidują ból, swędzenie i obrzęk po użądleniach owadów oraz powodują szybkie gojenie obtarć skóry. Nasiona babki są dobrym pokarmem dla kanarków i innych ptaków.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...