BUDYŃ Z JEŻYNAMI I CHABRAMI

Za oknem zimno, deszczowo a u mnie na stole ciepło i niebiesko.
Budyń na mleku sojowym, z chabrami i owocami jeżyny. Pyszne.......

LEKI Z BOŻEJ APTEKI

Dzisiaj z mężem i naszym pieskiem Primą wybraliśmy się na sobotni spacer, daleko poza miasto.
Ja kocham spacerować wśród zbóż polnymi ścieżkami, gdzie przy boku jest kochana osoba, zboża, polne kwiaty , śpiew ptaków.....cisza z dala od wszystkiego. Zapominając o codziennych kłopotach, nie dokończonych pracach tak blisko...nieba.
Z takiego spaceru zawsze wracam z bukietem polnych kwiatów, z ziołami- krwawnik, mniszek lekarski i babka lancetowata, kwiat chabru,rumianek......... oraz kilka owoców cudownej jeżyny.
Miłych letnich spacerów!


ZUPA Z CUKINII - KREM

Moja kochana córeczka Estera, zachęciła mnie do ugotowania zupy z cukinii.
Składniki na3 l zupy
- 3 średnie marchewki
-5 ziemniaków
-1 średnia cukinia ze skórką( ok.1kg) im mniejsze tym lepiej zupa będzie bardziej zielona.
-sól, pieprz ziołowy, czosnek, kurkuma,oregano- do smaku
- 1 łyż oliwy z oliwek
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Wszystko dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować( do wrzącej wody wrzuć marchewkę , później ziemniaki na końcu cukinię -(Różna twardość warzyw)
Ugotować, następnie zmiksować i doprawić do smaku, solą, pieprzem ziołowym, 1 łyż. oliwy. Ja zabieliłam mlekiem sojowym. Dla podkreślenia smaku dodałam czosnek i kurkumę.
Zupę udekorować i podawać na gorąco.
SMACZNEGO!





KANAPKA Z KAPUSTĄ



KANAPKA Z KAPUSTĄ
Moja mama uwielbia kanapki z kapustą. Chleb smaruje pastą wegetariańską, nakłada kapustę drobno pokrojoną+ nać pietruszki+ marchewkę+ sól + 1łyż. oliwy.
Kapusta w tej postaci jest zdrowa i łatwo przyswajalna, gotowana( bigos) jest ciężko strawna, w czasie gotowania traci wiele witamin. Zachęcam wszystkich do spożywania w takiej formie, jest smaczna i zdrowa.

ZUPA Z OGÓRKÓW






Zupa z zielonych ogórków to moja ulubiona. Wczoraj gdy robiłam weki, odłożyłam kilka na zupę.
Porcja dla dla 3-osób.
* 1,5 l wody
*1 kg. zielonych ogórków
*200ml śmietana sojowy
* garść-koperku, pietruszki i szczypiorku
*2 ząbki czosnku
*1 łyż. oliwy
* sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
* 2 łyż. mąki orkiszowej( niekoniecznie)

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ( małą). Czosnek obieramy kroimy w plasterki, rzucamy na gorącą oliwę, po2 min, dodajemy ogórki,dusimy ok,3-5 min.Potem rzucamy na gotująca wodę, gotujemy do chwili gdy ogórki będą miękkie. Następnie dodajemy mąkę orkiszową ( mieszam z zimną wodą), zagotować i zestawić z palnika. Dodaję resztę składników tj. śmietanka sojową, sok z połowy cytryny, sól i pieprz oraz zieleninę czyli pietruszkę, koper( mój mrożony) szczypiorek. Próbujemy i dodajemy wg. gustu np. więcej cytryny(soku).
Zupa ma ma być lekko kwaśna, podajemy z pieczywem.

OGÓRKI I OGÓRECZKI

Ogórki kiszone, każdy je lubi takie domowe " mamusine", nie te beczkowe ze sklepu.
^^^^^^^^^^^^^^^
Przepis mojej Mamy
Pierwszą rzeczą jest przygotowanie słoików, wkładam do zmywarki i mam gotowe, czyste i wyparzone.
Ogórki myjemy w zimnej wodzie, koper suchy tniemy na kawałki, chrzan obieramy i dzielimy na kawałki, czosnek obieramy.
Wodę gotujemy i wlewamy do dużego garnka, solimy tak aby woda gdy spróbujemy była bardzo słona( tak uczyła mnie moja Mama). Może są inne dokładniejsze przepisy ja robię taki i zawsze wychodzą dobre.
Na dno słoika wkładam 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz kawałki kopru.
Układam ogórki jeden przy drugim, warstwami ( na zdjęciu-4), na wierzch układam kawałki kopru- mogą być pocięte łodygi kopru. Maja Mama mówiła na nie patyki.
Zalewam gorąca osoloną wodą, zakrywam liśćmi chrzanu lub liśćmi czarnej porzeczki, zakręcam denkami i odwracam do góry dnem. zostawiam do ostygnięcia i wynoszę do spiżarni.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Drugi przepis na ogórki na zupę, który dostałam od Izabelli
Duże i nie równe ogórki obieram ze skórki, pokroić w kostkę i dalej postępować jak wyżej
( kiszenie ogórków).








FASOLKA SZPARAGOWA

Bardzo lubię fasolkę szparagową, pod różną postacią i w różnychkolorach, zielone , żółte, fioletowe, duże , małe, wąskie długie, z bułeczką i masełkiem lub bez czyli gotowane na parze.
Żółtą fasolkę myję i ucinam tylko z jednej strony końcówki, gotuję w osolonej wodzie gorącej.Odlewam wodę i gorąca fasolkę, polewam masełkiem i bułeczką tartą.
Podaje z ziemniakami i z zsiadłym mlekiem lub tylko z surówką. Ja lubię fasolkę samą bez ziemniaków i innych dodatków, jest pyszna i można się rozkoszować jej smakiem.
Smakuje dobrze na zimno i ciepło.

SAŁATKA OWOCOWA

Lubię miesiące lipiec i sierpień, za słońce, zieleń, cudowne kwiaty ale najbardziej za owoce i warzywa. Można je jeść garściami, opychać się bez wyrzutów sumienia.
Truskawki, maliny,czereśnie, gruszki, poziomki, brzoskwinie, wiśnie, śliwki.....
Każdy z nas może sam komponować smaczne sałatki owocowe oraz dodać egzotyczne owoce np. ananas, który ja bardzo lubię.
Kolorowych i smacznych sałatek.



Expo Zdrowie przepisy

Kiełbasa z zielonej soczewicy- suchą zieloną soczewicę( 1 szkl.) mielimy małymi porcjami w młynku. Do garnka wlewamy 2 szkl. wody i wsypujemy zmieloną soczewicę i cebulę( ja zmiksowałam z wodą ,będzie szybciej niż kroić), gotujemy do miękkości cały czas mieszać inaczej się przypali. Na końcu dodajemy sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek wg. gustu jak lubimy, czyli inaczej mówiąc nie musi być ale dobrze robi na brzuszek.
Gotową soczewicę wlewamy do szklanek( papka z soczewicy musi być gęsta) gdy wystygnie, nożem należy okroić w szklance, łatwiej wychodzi z e szklanki, pokroić w plastry i podawać na pieczywie. Dobrze smakuje w bułce jako wegański hamburger.

Potrawka z soczewicy-ugotować soczewicę i dodać pieczarki, paprykę cebulę, ogórek, kukurydzę,
marchewkę pokrojoną w kostkę(ugotowaną).Gotować 5 minut i doprawić solą i ulubionymi przyprawami.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Paszteciki przepis na ciasto (post-ciasta i inne" paszteciki z kapustą...."), nadzienie - soczewicę ugotować i zgnieść widelcem. Dodać podsmażoną cebulę, sól i pieprz ziołowy.
Dalej robić wg. przepisu na paszteciki.

Krem kawowy-3/4 szkl. makaronu ugotowanego( rozgotowanego),1 łyż. soku z cytryn,2 łyż. miodu lub inny słodzik, mleko sojowe 3/4 szkl. lub w proszku ( wtedy dodajemy ciepłą wodę ok. 1 szkl.) oraz łyż. kawy zbożowej(Inka)
Wszystko miksujemy na gęsty krem. Gdy chcemy uzyskać inny smak np. waniliowy dodajemy wanilię, różany - płatki róż suszone,itp.
Kremu używamy do musli, naleśników itp.

Kotlety z kaszy jęczmiennej-kaszę gotujemy na bardzo miękko, doprawiamy do smaku i smażymy na oleju. jeżeli się rozpadają dodaj jajko lub namoczone płatki owsiane. W bogatszej wersji dodaj zmielone orzechy.

Pieczeń z kaszy jęczmiennej- gotujemy kaszę+ następnie dodajemy sos pomidorowy i sól , pieprz ziołowy, cebulkę podsmażoną. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy ok 20 min -180 stopni.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu ( post kotlety)
Kotlety z grochu( suchy) moczymy na noc gotujemy, dodajemy płatki ,sól. pieprz ziołowy, kumin, majeranek, czosnek jak kto lubi lub odrobinę cary.
Kotlety formujemy i na blaszce pieczemy 10-15min. następnie smażymy na patelni na tłuszczu.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...