FOTORELACJA Z EXPO ZDROWIE W ŚWIEBODZICACH

Dzisiaj już odpoczęłam więc dopisuję zaczynając od lewej strony( małe zdjęcia) potrawy, które tam proponowaliśmy.
1-zdj. płatki owsiane, jęczmienne, sojowe-prażone, w dzbanach- krem waniliowy i kawowy(zbożowy)
2-zdj. sałatka owocowa
3-pasta ze słonecznika, kotlety sojowe, pasta z soczewicy czerwonej i zielonej,kiełbasa z zielonej soczewicy( hit na wystawie Expo Zdrowie)
4-zdj. kotlety z grochu
5-zdj.kiełbasa z zielonej soczewicy
6-zdj.risotto
7-zdj. potrawka z soczewicy
8- zdj.sałatka z lodowej sałaty + zioła

Kilka zdjęć z 26 czerwca Expo Zdrowie w Świebodzicach. Zimno i deszczowo ale potrawy wegetariańskie i wegańskie, wszystkim smakowały. Wystawa odbyła się na Rynku
w Świebodzicach. Wszyscy chętni, mogli skorzystać z podstawowych badań bezpłatnie i skosztować potrawy wegetariańskie.
Na zdjęciach, znajdują się tylko niektóre potrawy, było ich bardzo dużo ( moje to paszteciki z soczewicą, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu oraz kiełbasa z zielonej soczewicy).
Zapewniam, że wszystko było smaczne. Ja objadałam się (aż wstyd się przyznać) płatkami prażonymi +nasionka+sałatka owocowa polane sosom waniliowym. Przepis w następnym poście.
Do zobaczenia w następnym mieście!















KISIEL NA DESER


Kisiel, dzisiaj miałam ochotę na kisiel może to jakiś sentyment gdyż mój tata bardzo lubił.
Gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, na dnie każdego pucharka kładę ciastko dowolne np. biszkopt.Następna warstwa to jabłko - mus( może być starte) i oczywiście kisiel dekorujemy wg. uznania.
SMACZNEGO!


RÓŻOWY NAPÓJ - różany napój



Różany napój, znajdziecie przepis na wielu blogach. Mnie za inspirował blog Green Canoe
PRZEPIS
*4,5 litra przegotowanej zimnej wody( 3 x 1,5l butelki)
*sok z cytryn( 4 sztk. )
* miód do osłody lub cukier trzcinowy( miód - polecam)
Do garnka wlać Wodę i wsypać 2 duże garście suszonych płatków róż, przykryć i zostawić na ok. 2 godz. przecedzić i dodać sok z cytryn i miód do smaku.
Różana lemoniada gotowa do spożycia, ja dzisiaj na spotkanie z przyjaciółmi zawiozłam 2 butelki - 1,5 litrowe, wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis. Smakowało? Puste butelki były na to dowodem.

ZIELONY NAPÓJ- na upalne dni





Zielony napój- piłam ostatnio na EXPO Z DROWIE w Kamiennej Górze, gdzie na jednym stoisku reklamowano super maszynę( która można zrobić wiele rzeczy np. soki, zmielić ziarno itp.)
Smak był super niestety, jedna wada Pani dodała dużo cukru.
To jest propozycja, która możecie sami dostosować do siebie, zmieniając lub dodając np. pokrzywę lub więcej pietruszki.
Podawać schłodzone, gasi pragnienie i na pewno jest zdrowe.
SKŁADNIKI ( 1l wody przegotowanej)
- pęczek pietruszki( natki)
- mięta i melisa- po gałązce
- 1/2 sok z cytryny
- cukier trzcinowy lub miód łagodny.
Wszystkie zielone składniki zmiksować z 1 szkl.wody , przecedzić przez sitko, dolać resztę wody + sok z cytryny + cukier lub miód do smaku. Mozna przelac do butelek.
Schłodzić przed podaniem.

BOTWINKA Z BRATKAMI



Duży pęczek botwinki( moja prosto od Danusi z ogródka) koperek, pietruszka,1 łyż. oliwy,3 łyz. mleka sojowego w proszku,( może być śmietana wg. uznania) + 2 l wody.
Botwinkę umyć i drobno pokroić, wrzucić na gotująca wodę. Gotować do miękkości ok.5-10 min, doprawić przyprawą warzywna, dodać mleko i sok 1/2 cytryny. Na końcu dodać dużo koperku i pietruszki(pokrojonej drobno)
Podawać z ziemniakami lub jajkiem ( pokrojonym w kostkę). Każdy talerz udekorować gałązka koperku i mini kwiatem bratka.
SMACZNEGO!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...