PASZTECIKI z kapustą.
















SKŁADNIKI NA FARSZ 
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg. pieczarek
1 cebula
przyprawy- sól i pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie- Kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę do mięsa, pieczarki i cebule zetrzeć na tarce i smażyć na oleju. Następnie  dodać kapustę i smażyć do odparowania wody.
Ciasto wałkować na cienkie kwadraty, potem kroić w paski, nakładać farsz nakładać paski do środka i zlepiać. Kroić na małe kawałki, smarować wierzch jajkiem. Piec na złoty kolor ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni C.( piekarnik elektryczny).Smakuje na ciepło i zimno zwłaszcza z czerwonym barszczem.
Przepis na ciasto:TUTAJ


:)




SMALEC WEGETARIAŃSKI

Krystyna moja przyjaciółka,dała mi w prezencie smalec wegetariański, był pyszny, kupiła go w Niemczech. To zmobilizowało mnie do zrobienia w domu, gdyż obiecałam zrobić uczestnikom
( " Szkoły Zdrowego Gotowania", które prowadzę już od 20 lat.)
PRZEPIS
2 planty
1 mała cebula
1 małe jabłko
2 łyż. granulatu sojowego
sól. pieprz ziołowy, warzywna przyprawa,wszystko do smaku
( 1 ząbek czosnku i majeranek - niekoniecznie)
1/2 szkl.oliwy lub oleju

Cebulę i jabłko ze skórką, kroimy w bardzo drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor. Najpierw rzucamy cebulkę a potem jabłko. Proteinę sojową zalewam wrzątkiem i wsypuję do cebuli i jabłka. Następnie dajemy Plantę, roztapiamy nie smażymy, (zdejmujemy z ognia) wlewamy 1/2 szkl. oliwy lub oleju i przyprawy. Oczywiście doprawiamy do smaku.
Przelewamy do miseczki lub małych słoiczków. przewracamy do góry dnem jeżeli chcemy aby "skwareczki "były w górze. ja potem to mieszam więc nie ma to dla mnie znaczenia i lubię dużo tej zawartości tj. " skwareczków".
Smalec po 2-3 godzinach tężeje, przechowywać w lodówce do 1 tyg. jeżeli tyle wytrzyma. z tej proporcji otrzyma lam 3 małe słoiczki. Chlebek pieczony na zakwasie, mój pierwszy, przepis na blogu klik
Koszt- 10 zł.
Dużo radości i dużo kalorii.



JARSKI BIGOS


JARSKI BIGOS
Bigos ugotowała Karolina, moja córka.Powiedziała że chce ugotować sama , daj mi tylko przepis.
Moja córka jest wegetarianką od urodzenia.
Powiem, że bigos wszystkim smakował, zdjęcia ledwo zdążyłam zrobić, tak zajadaliśmy ze smakiem.
Jest to prosty bigos chyba najbardziej jaki można sobie wyobrazić.
SKŁADNIKI
* 1 kg. kapusty kiszonej
* 1/2 główki kapusty słodkiej
* 1 op.(500g) przecier pomidorowy taki w kartoniku.
* 1 cebula i1/2 czerwonej papryki( szkl, oliwy1/4)
* 5 kostek (rosół warzywny)
* 5 ziaren ziela ang. 1 liść laurowy
* sól, kminek,majeranek, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie -kapustę słodką drobno kroimy i gotujemy , kapustę kiszoną gotujemy osobno. Cebulę i paprykę smażymy na patelni na oliwie. Z kapusty kiszonej odlewamy wodę, łączymy wszystkie składniki i gotujemy jeszcze ok. 10 min. doprawiamy do smaku i jemy .Podobno bigos jest najsmaczniejszy na drugi dzień. Ale w tym przypadku mało prawdo podobne aby coś w garnku zostało.




PIEROGI 3x

PIEROGI TRZY RAZY czyli trzy różne farsze.
Obiecałam rodzince pierogi, ho ho już dawno. A dzisiaj poniedziałek, więc chętnie zabrałam się do roboty, żeby nie myśleć że to poniedziałek, których nie lubię. Córka zrobiła ciasto( przepis na blogu) więc nie miałam dużo pracy. Ja przygotowałam trzy farsze.
1-to jest ruskie pierogi(post pierogi)
2-to jest ruskie pierogi+ mięta suszona
3-to jest z proteiną sojową.
Trzeci farsz- 1szkl. granulatu sojowego ugotowanego+ 3 pieczarki+ mała cebula+przyprawy=wszystko udusić na patelni. Robić malutkie pierożki ok. 6x4 cm. nawet mniejsze.
Wszystkie pierogi byłe pyszne, ale najbardziej smakowały z granulatem sojowym. Mi zaś, z miętą.


( 1 zdj.)pierogi-ruskie, z granulatem, z miętą
(.2 zdj.) farsz z granulatu sojowego
,(3 zdj.) farsz z miętą.

Zielono i wiosennie.


ZIELONO I WIOSENNIE.


Im bliżej wiosny, tym więcej słońca i bardziej kolorowo na naszych stołach. Gdy ostatnio zerknęłam na bloga zielenina zobaczyłam piękne kiełki. Muszę się przyznać, że kiełki goszczą u mnie przez cały rok. Lubi je cała rodzina, na skibkach, sałatkach i surówkach, gdzie tylko można je dodać. Warto teraz kiełkować aby uzupełnić niedobory wiosenne. Kiełkowanie czas zacząć!
Dzisiaj na obiad proponuję kiszoną kapustę z oliwą i szczypiorkiem odrobiną świeżej szałwii i pomidorki żółte, czerwone i jakie tylko mamy, kiełkami lucerny, świeżą bazylią, polane sosem winegret. Ja podałam do tego pyszne ziemniaki+ biała fasola z marchewką w sosie pomidorowym.

Sałatka z czerwonych buraków


Sałatka z czerwonych buraków.

Ostatnio mam" lenia ", nie chce mi się nic robić, to chyba przemęczenie. Organizm po zimie, która jeszcze się nie skończyła, jest trochę ospały a może tylko ja tak się czuję? Mój mąż, zachwalał sałatkę, wspaniałą sałatkę z buraków którą zrobiła nasza znajoma Teresa.
Byłam ciekawa co to za sałatka? Terenia przysłała przepis a ja zrobiłam! Wszyscy zjedli sałatkę w ciągu 10 minut.
Przyznam była pyszna, kolorowa i łatwa w wykonaniu.
Składniki
-5 średnich buraków ( buraki ugotować i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę)
-3 ogórki kiszone ( pokroić w kostkę)
- 300g kukurydzy ugotowanej( może być 1 puszka)
-2 ząbki czosnku
- majonez 1-2 łyż.

Wszystko wymieszać,można schłodzić lub nie. Podajemy z grzankami lub dowolnym pieczywem.
Posypać zieloną pietruszką lub szałwią.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...