GALARETKA WIŚNIOWO- BANANOWA





Deser łatwy do zrobienia, smaczny i zdrowy ( tylko wata cukrowa nie zdrowa).
Składniki
* 3 banany ( średniej wielkości)
*1 szkl. wiśni(wydrylowanych)
*1/3 szkl. wody
* 3 daktyle
Banany obieramy ze skórki, kroimy i gotujemy razem z daktylami ok. 3-4 min. na małym ogniu. Następnie wszystkie skł. miksujemy. Galaretka tężeje po ostygnięciu. Ja zrobiłam to w kieliszkach udekorowałam wiśniami i tuż przed podaniem watą cukrową, co wywołało zachwyt i śmiech radości . Każdy z nas wspomina watę cukrowej nie dlaczego? ale zawsze z uśmiechem , chociaż to tylko biały cukier!
( Przepis z książki- I. Lewosińskiej "Kuchnia którą polubisz")





RYŻ STEFCI

Gdy jestem w domu Stefci, wiem że będzie ryż. Ale to nie jest zwyczajny ryż, smakuje wyjątkowo, można go jeść bez niczego lub z czym mamy ochotę.
Stefcia robi go tak:
Rozgrzewa patelnie - daje oliwę ok. 2 łyż.+ ryż podgrzewa aż zmieni kolor( nie spalić) mieszać+ następnie wlewa bulion warzywny( wcześniej przygotowany) zalewa ryż dużo ponad poziom.

Proporcje np. 1 szkl. ryżu- 2 szkl. bulionu.
Zmniejszyć ogień i dodać, czosnek+ kurkumę+pieprz ziołowy+sos sojowy wszystko do smaku.
Ja wykorzystałam szafran zamiast kurkumy.
Uzyskałam piękny kolor, do ryżu podałam kotlety z seitanu i sałatkę z cykorii i pomidorów z sosem winegret. Czy smakowało? Hmm...nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

Florentynki.

FLORENTYNKI-pyszny deser zrobiłam wg.przepisu ale dodałam , suszone morele i migdały, zamiast fiołków, których nie miałam, stwierdzam to z przykrością, dodałam- kwiat akacji, przepis dokładny- kuchniaalicji

Malutki ,wielki prezent


Niedawno dostałam od Paula malutki prezent. Są to przyprawy liść laurowy, szafran, cynamon,
goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir, wszystko pięknie zapakowane w naturalnej łupinie. Niektórzy cieszą się z czekoladek lub innych słodkości, mnie ten malutki prezent z przyprawami sprawił dużo radości i oczywiście uśmiech od ucha do ucha.
Dziękuję Paul, muszę także przyznać że te przyprawy różnią się od naszych, które kupuję w sklepie.
Zapach, aromat, smak, kolor są zadziwiające, czasami zastanawiam się co ja kupuję?
Na zdjęciu moje skarby!

Pasta z cieciorki i papryki.

Dzisiaj moja córka, przyjechała z Warszawy i powiedziała "ale jestem głodna". Za proponowałam jej pasztet sojowy z pomidorami( kupiony w sklepie), skrzywiła się a nie zrobiłaś swojego? Nie ma sprawy, w 10 minut zrobiłam dwa różne.
Jeden orzechowo- paprykowy a drugi z cieciorki- papryki.
No to rozumiem, mniam , mniam powiedziała.

Pasztet z cieciorki
*Szklankę zmielonej i ugotowanej cieciorki(zostawiłam 1 szkl. robiąc na obiad -kulki z cieciorki)
*1/2 dużej papryki czerwonej( udusić na klarowanym maśle i zmiksować)
*2 ząbki czosnku
* sól. pieprz ziołowy, kumin do smaku
Wszystko wymieszać i gotowe.

Pasta w pojemniku, dalej sklarowane masło- jeszcze nie zastygło, na końcu pyszne kanapki.
A może to nic nowego - taką pastę już robiliście?

WALENTYNKI I CZEKOLADOWY WEEKEND

Zdj.1.2. -beza+krem z róży+czekoladowe dodatki. Zdj.3 krem z róży+ czekoladowe dodatki.




PRZEPIS NA DESER
Jest to wyjątkowy, piękny, smaczny deser dla wszystkich oraz w drugiej wersji dla wegan.

1-wersja, topimy czekoladę gorzką i np. białą. wykonujemy tak jak na rysunku ozdobne foremki. Wkładamy do lodówki aby zastygły, najlepiej dzień wcześniej, do środka dajemy bitą śmietanę i bardzo wyjątkowy owoc np. granat, figi świeże, truskawki....... .Figę można na patelni rozciąć i zrobić gwiazdę, włożyć na patelnię polać syropem klonowym, lekko blanszować, aby figa połączyła się z syropem.Przykryć drugą forma czekoladową. Zamiast śmietany można dać do środka gałkę ulubionych lodów. Gotowe!

Wersja-2,Foremki z czekolady gorzkiej, tak jak na zdjęciu( Okładamy folią, roztopioną czekoladę wkładamy do np.do woreczka foliowego, robimy wykałaczką dziurkę, wylewamy ozdobne wzorki na formę, wkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( przed użyciem delikatnie zdejmujemy z foli i foremki). Tofu naturalne miksujemy np. z wiśniami, truskawkami lub inne, dodajemy cukier lub syrop klonowy, musi być bardzo słodkie , miksujemy, nakładamy do czekoladowej foremki, ozdabiamy wyjątkowym owocem np. figą i przykrywamy drugą foremką czekoladową. To jest moja propozycja na czekoladowy weekend.






BABECZKI KUKURYDZIANE Z DYNIĄ

Przepis na blogu pt. Przepis z Alaski chlebek kukurydziany. Czyli mamy ciasto, dynię obieram, kroję na małe kawałki i lekko zmiękczam z łyż. miodu( weganie dodają cukier). Kawałki dyni nakładam do ciasta, piec 180 stopni ok 15 min. aż będą miały złoty lekko rumiany kolor. (Ja mam piekarnik elektryczny). Wybornie smakuje z powidłami lub ulubionymi dodatkami na słodko.


ZAPRASZAM NA SOBOTNI OBIAD


SOBOTNI OBIAD
propozycja- zupa+ziemniaki z wody+potrawka z tofu+modra kapusta+ mizeria z ogórków ze śmietaną sojową.

Potrawka- 1/2 papryki i tyle samo cykorii+średnia cebula= wszystko pokroić, udusić (ma być al dente) następnie dodać 10 dkg tofu,dodać pokrojone suszone pomidory w oliwie (ok. 5 łyż, dużych- czubatych) doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem ziołowym,solą.
Śmietana sojowa do mizerii- 1/2 szkl. ciepłej wody+ 5 łyż. mleka sojowego+ sok z jednej cytryny, wymieszać dokładnie, dodać do mizerii, doprawić sola i pieprzem, lub wg .swojego gustu. smakuje tak jak śmietana z mleka krowiego a nawet lepiej. Pycha!







ZUPA Z CIECIORKI- GRECKA

ZUPA Z CIECIORKI- przepis dostałam od mojej przyjaciółki Krystyny.Ona oczywiście zachwyciła się tą potrawą, u swojej siostry, która mieszkała b. długo w Grecji. Jest tak smaczna, że ostrzegam szybko zniknie z garnka.
PRZEPIS- 0,5 kg. cieciorki namoczyć na noc z 1 łyż. sody( ja nie daję), następnie opłukać, zalać czystą wodą i gotować z 1 łyż. oregano+ 1 kostką warzywną + 1/2 szkl. oliwy z oliwek. Gdy cieciorka jest miękka dodajemy,1-1/2 łyż. mąki wymieszanej w zimnej wodzie- wlej i zagotuj. Na końcu dodaj sok z 1 i 1/2 cytryny( nie gotować), doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pitą, z plackiem tortilli lub z dowolnym pieczywem.





Kocham skibki...........

Mój zięć mówi na kromeczki -skibki. Mój mąż zje obiad, ale musi jeszcze 2 skibki, gdyż uwielbia razowy chlebek z sojową wędliną lub pastą. Ja z przepisu (sylwiasil) zrobiłam mini sałatkę- pomidor obrany za skórki, bez pestek+ awokado (wszystko pokroić)+ sok z cytryny,oliwa+ sól i pieprz do smaku. Ze środków pomidora i 1/2 połowy awokado , 1 cebuli malutkiej, sok cytryny , sól i pieprz ziołowy= zmiksować.Otrzymaliśmy gęsty sos.
Na skibki, nakładam wędlinę sojową, sos z awokado , mini sałatkę,kiełki z rzodkiewki, paski cykorii i ogórki plasterki.Pycha!





SIEDEM PORANKÓW- siódme śniadanie

Omlet z warzywami trochę inaczej.....
SKŁADNIKI
* 3 jajka
* warzywa - cebula, groszek , papryka, bazylia, itp... ale najlepiej nie wodniste.
* pieprz i sól do smaku
Warzywa kroimy drobno, jajka rozbełtane wrzucamy na patelnie skropioną oliwą, na wierzch warzywa i sól, pieprz. Wszystko zagarniamy do środka aby utworzył się okrągły placek.
Gdy jaka się zetną, zginamy w pół. Smażymy dociskając raz z jednej raz z drugiej strony, na małym ogniu. Jest to przepis Karoliny, takie "omlety" robiła w Anglii i wszystkim smakowały.Ja robiłam omlet ubijając jajka, tzn. białka osobno itd. taki prawdziwy omlet lekki i puszysty, na słodko owszem smakował a z warzywami z umiarkowaniem. Więc dlatego ta propozycja.





JAKIE SIÓDME ŚNIADANIE-oto jest pytanie

Nie wiem jakie? wszystko wydaje mi się takie, proste i nie wiem co zaproponować, naleśniki a może omlet z warzywami? Proszę o propozycję, ja straciłam natchnienie, no po prostu klapa pozdrawiam i czekam może ktoś ma fajny pomysł? Autor będzie podpisany, Pozdrawiam Natalis.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...