SIEDEM PORANKÓW- szóste śniadanie








PROPOZYCJA SZÓSTA to Moje śniadanie- owocowe. Ja lubię śniadania płynne, szybkie,owocowe.
SKŁADNIKI
* 1 banan
*1 pomarańcza( bez skórki)
*kilka migdałów
*1/2 jabłka za skórką
*nie raz dosypuję 1 łyż.zarodków pszennych
Wszystko miksujemy i gotowe! Jemy łyżeczką, gdy chcemy do picia, dolewamy 1/2 szkl. wody przegotowanej lub mineralnej. Owoce możemy codziennie zmieniać.

SIEDEM PORANKÓW- piąte śniadanie



PIĄTA PROPOZYCJA- to śniadanie warzywne, jest to ulubione śniadanie mojego męża. Rano gdy wstaje pije 2 szkl. ciepłej wody , później dopiero śniadanie
SKŁADNIKI
* 1 duży pomidor, kawałek papryki
* 1 mała cebula lub kawałek pora
* kilka listków sałaty dowolnej np. lodowej, pekińskiej itp.
* 1 łodyga selera naciowego
* oliwki
* rzodkiewka
* kawałki tofu
Wszystko pokroić co da się pokroić, dodać 2 duże łyż. oliwy z oliwek lub innej dobrej oliwy, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
Jeść z pieczywem posmarowaną dowolną pastą np. z pieczenią z ziaren, pasta-paprykowo-orzechową.

SIEDEM PORANKÓW- czwarte śniadanie




PROPOZYCJA CZWARTA to-wielozbożowa owsianka z mlekiem migdałowym ( 6 łyż. płatków to porcje na 2 osoby)
SKŁADNIKI
* 3 łyż. płatków owsianych
*3 łyż. płatków jęczmiennych
* lub inne orkiszowe, żytnie, sojowe, itp.
* po 1 łyż. nasion lnu, słonecznika, rodzynek
* odrobina soli, można dosłodzić syropem klonowym,
Płatki wsypać do 1 1/2 szkl. wody gotować, po 3 min. wsypać siemię lniane, gotować następnie ok. 5 min, wsypać resztę składników oraz mleko migdałowe gotować jeszcze 5 min. Ja przygotowuję wieczorem a rano tylko podgrzewam. Nie zawsze mam czas ugotować rano jak spieszę się do pracy.

Mleko migdałowe-1/4 szkl. obranych migdałów + 3/4 szkl. wody zmiksować, dodać 1 łyżkę mleka sojowego waniliowego, ale nie jest to konieczne.

SIEDEM PORANKÓW- trzecie śniadanie



Propozycja trzeciego śniadania- kanapki z kiełbasą z zielonej soczewicy.
Składniki na wykonanie kiełbasy z zielonej soczewicy
* 1 szkl. zielonej soczewicy
* 2 szkl. wody aby ugotować soczewicę zmieloną.
* 2-3 ząbków czosnku
* sól i pieprz ziołowy do smaku, kto lubi 1 łyż. majeranku
Soczewicę zmielić, ugotować 15-20 min, spróbować ma być miękkie, pamiętać żeby caly czas mieszać aby się nie przypaliło, dodać czosnek zmiażdżony i doprawić solą i pieprzem.
Wkładać do szklanek do pełna , zostawić do wystygnięcia, następnie wyjąć pokroić w plastry .

BRAZYLIJSKA BABKA WARZYWNA

Brazylijska babka, Paul przesyłając mi ten przepis napisał, że zakochał się w tym przepisie.
Jest łatwa do wykonania, smaczna, tania, apetycznie wygląda.

Gotowa babka już pokrojona z sosem pomidorowym.

Składniki, ja dodałam paprykę, nie musi być.
Cebulę i czosnek drobno kroimy ( ja dodałam dodatkowo paprykę)
Następnie pokrojony pomidor i sok pomidorowy.
Następnie 4 szkl. wody, w czasie gotowania można dodać jeszcze jedną ale ja uważam że nie jest potrzebna.
Sypiemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszać,
Po 5 min. dodać oliwki i groszek ,wymieszać ( nie gotować, zestawić z ognia, doprawić do smaku)

Przełożyć do formy dowolnej i gotowe, Przekładać gdy lekko przestygnie, na półmiski.
PRZEPIS NA BRAZYLIJSKĄ BABKĘ WARZYWNĄ
· ½ szklanki oliwy
· 1 duża cebula( posiekana)
· 3 ząbki czosnku (posiekane)
· 1 szklanka soku pomidorowego
· 1 pomidor (skrojony drobno)
· 1 puszka oliwek zielonych (skrojonych w plasterki)
· 3 szklanki kaszki kukurydzanej (corn meal)
· 1 puszka zielonego groszku
· 1 szklanka posiekanej świeżej pietruszki
· (można dodać swoje ulubione warzywo)
· 4 szklanki wody gotowanej (można dodać dodatkowo 1 szklankę w czasie gotowania)
· Sol i pieprz do smaku
Naczynia:
Foremki jak do galaretki lub głęboka miseczka albo filiżanka (jak do kawy) do indywidualnych porcji.
Duża patelnia lub duży ale niski garnek do gotowania potrawy.
Przygotowanie:
Usmaż cebule i czosnek na oliwie. Dodaj pomidora i sok z pomidorów i podgrzewaj. Dolej wodę i dodaj kaszkę kukurydziana
Wymieszaj dobrze i długo aż zrobi się masa. Gotuj 5 minut. Dodaj oliwki pokrojone w plasterki, groszek i na koniec pietruszkę. Wymieszaj dobrze. Włóż mieszankę do foremki czy foremek. Kiedy jeszcze cieple, usuń z foremki (foremek) i udekoruj dodatkowo talerz listkami sałaty czy oliwkami lub według własnego gustu. Potem odstawić i kroić nożem i serwować dla gości czy domowników.

Smacznego!
Przepis oryginalny od Paula,nawet nie przepisałam tylko wkleiłam, Postanowiłam dziś wypróbować. Jest pyszna polecam z sosami dowolnymi, małe zmiany to dodanie papryki.
Uwaga! wychodzi bardzoooooo dużo! Tak jak na zdjęciu!

SIEDEM ŚNIADAŃ- drugie śniadanie





Drugie śniadanie- propozycja inna niż owsianka.
Kanapki z pastą paprykowo- orzechową.Pastę możemy zrobić wieczorem,zajmie nam to 5 minut.
Składniki
*1/2 papryki czerwonej
*1 szkl. orzechów włoskich
* kilka kropel oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól i pieprz ziołowy do smaku.
Paprykę zmiksować, orzechy zemleć, wszystko doprawić do smaku sola i pieprzem.GOTOWE!
Przepis - za strony Sięgnij Po Zdrowie.

SIEDEM PORANKÓW- pierwsze śniadanie

Śniadanie Bircher- Bennera, uważam za jedno z najlepszych, najszybszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych........och same zachwyty, ale ocenicie sami!


Wody wlewamy tyle aby zakryć, najlepiej przegotowana ciepła.
Mleko i sok z cytryny( 1 łyż. po mieszamy wychodzi z tego taki krem), jabłka trzemy ,wszystko mieszamy oprócz orzechów, posypujemy tartymi orzechami lub migdałami.Gdy za gęste dolewamy 3-4 łyż. wody. przygotowanie 5 min.
Gdy jest za gęste , dolać 3-4 łyż. wody. Gotowe, ja ozdabiam jednym owocem np. malinką, truskawką, żeby apetyczniej wyglądało.

SIEDEM PORANKÓW- SIEDEM ŚNIADAŃ( 1)
Pierwsza propozycja śniadania to owsianka Bircher-Bennera ." Muesli Birchera" inaczej owsianka z surowymi owocami. Ma swoją historie i przetrwała do dzisiaj, w różnych formach. Podam ten pierwszy przepis.
Porcja na 1-os.
1 pełna łyżka płatków owsianych( najlepsze są - płatki górskie), zalewamy wodą aby je przykryć , najlepiej na noc ok. 12 godzin.
-1 łyż, soku z cytryny
-1 łyż. mleka sojowego ( oryginalny przepis mleko skondensowane)
- 1 duże jabłko ok.20 dkg.
- 1 łyż. migdałów lub orzechów tartych.
Zmieszać mleko i cytrynę ,dodać do płatków i wymieszać, jabłko zetrzeć razem ze skórką, mieszając często, aby zapobiec odbarwieniu, posypać orzechami i natychmiast podawać.
Płatki można codziennie zmieniać na jęczmienne, ryżowe, żytnie. z prosa, soi,itp
Latem - zawsze zmieniam owoce, w zależności od sezonu- maliny , truskawki, poziomki, banan, brzoskwinie itp.
Gdy jest mało słodkie można dodać mała łyż. miodu. Najważniejsze aby owoce były głównym składnikiem a nie płatki. Potrawa ma być lekka i owocowa, nie za gęsta aby łyż. w niej nie stała.
Regułą " Muesli Birchera" jest, że jada się na początku śniadania i posiłku wieczornego.
Głód zaspokaja się świeżym, surowym jedzeniem, zanim zje się cokolwiek innego.

Pierogi z okarą i kotlety z okary.

Okarę i ryż ugotować, proporcje 1 szkl. ryżu 2 szkl. okary, masę doprawić+ solą, kuminem, pieprzem ziołowym do smaku, dodać także podsmażoną cebulę( 1 sztk. duża pokrojona drobną kostkę) wymieszać i farsz gotowy. Ciasto takie jak na pierogi ruskie.
Kotlety z okary- okarę zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę, dodać 1 szkl. płatków, koperek 2 łyż., czosnek, , gałkę muszkatałową, sos sojowy, kmin rzymski lub dowolne przyprawy. Na końcu dodać 2 łyż. mąki kartoflanej i 2 łyżki bułki tartej (duże), masa musi być gęsta, aby formować kotlety, panierować w mące lub bułce.


Cała miska okary , naprawdę dużo, szkoda że tyle tofu nie uzyskujemy, poniżej tofu- serek sojowy ( przepis szczegółowy jak zrobić tofu, znajdziesz na blogu- Kuchnia Alicji)
Tofu - wyszło wyjątkowo smaczne, miałam zrobić pierogi ruskie, ale szkoda mi bylo i przeznaczyłam do zupy pomidorowej i na kanapki.
Farsz na kotlety- płatki, dużo przypraw.
Gotowe kotlety- wyszły smaczne, kotlety zrobiłam zerkając na blog-Kuchnia Wegetariańska.

POMIDORÓWKA NA DWA SPOSOBY

Zupa pomidorowa z ziemniakami, z zieloną fasolką, tofu,kolendrą.
Wodę z ziemniakami i fasolką zieloną gotujemy, wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku, dodajemy tofu już na talerzu, posypujemy kolendrą.



POMIDOROWA NA DWA SPOSOBY
Ulubiona zupa nas wszystkich, jemy z makaronem, ryżem, kluskami lanymi, z ziemniakami,krem z,grzankami itp.
Łatwa, można ją ugotować w 30 min, znam ludzi którzy ugotują pomidorówkę w 15 min.,
Proponuję dzisiaj na dwa sposoby
1.Pomidorowa z ziemniakami+ zielona fasolka +tofu sojowe+ świeża kolendra
Ziemniaki 4 sztk. kroimy w kostkę, gotujemy w 2,5 l wody( gorąca- szybciej ugotujesz) z1 szklanka zielonej fasolki.Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy gęsty sos pomidorowy(250g) przyprawiamy- solą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową do smaku. Do każdego talerza nakładamy kilka pasków tofu i zalewamy zupę, wszystko posypujemy świeżą kolendrą.
zdjęcia (u góry)

2. Pomidorowa z warzywami i ciemnym ryżem
Gotujemy wodę z dużą ilością warzyw- kapusta, cebula, marchew, seler, pietruszka, por oraz 1/2 małej łyż. oliwy. Po 5 minutach dodajemy ryż i gotujemy razem z warzywami. Dodajemy sos pomidorowy , przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem ziołowym. Dekorujemy kolendrą lub bazylią , oczywiście świeżą.( zdjęcia na dole)
Smacznego!

Zupa z ryżem ciemnym( naturalny brązowy)

Do tej pomidorówki dajemy dużo warzyw. Po 5 min. dosypujemy ryż i gotujemy razem aż wszystko będzie miękkie. Dolewamy gęsty przecier( taki z pakietu lub zmiksować 1 puszkę pomidorów), doprawić do smaku, solą pieprzem ,posypać kolendrą lub bazylią.

ŻYCZENIA

W Nowym Roku 2011 życzę,
Wszystkim samych radosnych dni,
zdrowia, wrażliwości, wspaniałych przyjaciół,
wspaniałych przepisów, błogosławieństw Bożych!
Natalis

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...