PIZZERKI





Często robię - Pizzerki są rewelacyjne dlatego, że każdy układa swoje ulubione składniki. Moi synowie lubią upieczone bez dodatków, polane tylko bardzo dobrą oliwą z oliwek.
Na pizzerki nakładać można:
- kukurydzę
- pieczarki
- paprykę, pomidory
- cebulę
- ser feta
- ser tofu
- brokuły,fasolę , groszek
- sos pomidorowy
- oliwa z oliwą
- przyprawy- majeranek, bazylia, oregano -lub inne ulubione.
- wędliny sojowe
-i wszystko to na co mamy ochotę......

CZAS PRZYGOTOWANIA WRAZ Z PIECZENIEM- 60 MIN.(MAX)
SKŁADNIKI
*75 dkg. mąki białej +25 dkg pełnoziarnistej
* 1/2 szkl. oliwy,
* ciepła woda1-2 szkl.
* szczypta soli
zaczyn: 10 dkg drożdży+ 2 łyż. mąki+ 4- 5 łyz. ciepłej wody+ 1 płaska łyż. cukru= wszystko wymieszać i odstawić aby zaczyn wyrósł ok. 5-10 min.

WYKONANIE:
Pierwszą rzeczą jaką wykonujemy jest zaczyn (wg. przepisu wyżej) Następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto, wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka.
Ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk.
Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rwać na kawałki , wałkować lub rozciągać palcami. Następnie smarować oliwą, sosem pomidorowym a dalej nakładać to na co mamy ochotę. Patrz na moje zdjęcia, smacznego!
Czas przygotowania ciasta- ok.30min.
czas pieczenia - 10-15 min. w 180 stopni elektryczny piekarnik ( ja po 8 min. zaglądam- kolor brzegów ciasta ma być złoty, inaczej będzie twardy spieczony.)


5 komentarzy:

  1. No nareszcie! Wszędzie szukałam przepisu na małe pizze! Cudownie, dziękuję za ten smakowity przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak dugo je piec i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog, trafiłam tu przypadkowo, ale będę zaglądać na pewno! ;)
    Obserwuję Cię Moja Droga ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy- przepraszam, przepraszam piec w piekarniku elektrycznym 180 stopni ok. 10-14 min. , najlepiej zaglądać ,brzegi ciasta mają być złote, jak za długo będzie twarde:)
    Darioszka - dziękuje za miły komentarz i oczywiście zapraszam, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...