GOŁĄBKI Z KASZĄ I ZIEMNIAKAMI


Jest to danie smaczne ale pracochłonne tak jak pierogi.
Dawno szukałam takiego przepisu i znalazłam Tutaj, zrobiłam a właściwie zaczęłam wczoraj a dziś skończyłam.
Powtarzam przepis za" To Co Ty Właściwie Jesz?" z małymi zmianami.

Składniki
* 1,5 kg ziemniaków
* 30dkg kaszy jęczmiennej
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* przyprawy- pieprz( ja dałam ziołowy), gałka muszkatołowa,
* sól do smaku
* dodałam majeranek,oliwę z oliwek 3 łyż.dodałam farszu
Ziemniaki trzeć tak jak na placki kartoflane (ja to zrobiłam mikserem), dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i farsz gotowy. Dobrze doprawić czyli mocniej inaczej będą mdłe.

Sos zrobiłam pomidorowy ale lepszy byłby grzybowy.

Zapiekałam w naczyniu żaroodpornym 1,5,godz. ale kapusta była za twarda dodałam jeszcze 1 godz. piekarnik elektryczny 200 stopni.
Gołąbki robię tak jak zwykle czyli- w kapuście wykrawam głąby, wrzucam do garnka z wrzątkiem i wyjmuję liście, grubsze żyłki na liściach usuwam, nakładam farsz zawijam w liście i układam w garnku (na dnie wyłożyć liście) lub w innym naczyniu.
Podlać bulionem i gotować aż liście będą miękkie.
Smakują wybornie, chociaż nie każdemu zwłaszcza gdy porównujemy do innych np. z ryżem.
Ja lubię nowe smaki . Gołąbki podałam z leczo z ziarnami soi.


Komentarze

  1. Rewelacyjne, powinnaś założyć restaurację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam gołąbki z soczewicą, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty