PRZEPIS- 0,5 kg. cieciorki namoczyć na noc z 1 łyż. sody( ja nie daję), następnie opłukać, zalać czystą wodą i gotować z 1 łyż. oregano+ 1 kostką warzywną + 1/2 szkl. oliwy z oliwek. Gdy cieciorka jest miękka dodajemy,1-1/2 łyż. mąki wymieszanej w zimnej wodzie- wlej i zagotuj. Na końcu dodaj sok z 1 i 1/2 cytryny( nie gotować), doprawić solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
POLECANY POST
Wiosna i kolorowe soki
Tęsknimy za kolorami, pachnącymi kwiatami, owocami i zieloną trawą. Kilka propozycji na takie soki , piękne ,kolorowe, smaczne. Są pyszn...


Ciecierzycę uwielbiam, pyszna zupka!!
OdpowiedzUsuńsmakuje wybornie, ja kupiłam zapas cieciorki,w moim domu jest bardzo często, życzę smacznego i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńciekawy smak,inaczej mówiąc pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupa... No i tak wspaniale prosta w przygotowaniu! :)
OdpowiedzUsuńcieciorka jest spaniała i b.zdrowa aczkolwiek potrzebuje długiego gotowania i tak długo gotowany olej jest b.bardzo niezdrowy i przes to grecy są niezdrowi wiem bo mieszkałem ponad 20 lat
OdpowiedzUsuńAnonimowy- może zmienić i olej dać po ugotowaniu i na pewno mniej:)
OdpowiedzUsuńW jakiej części Grecji mieszkał(a) te 20lat Anonimowy, że dodawał do zupy oleju i widział chorowitych Greków? W tej części Grecji w której bywam dodaje się oliwy, w zasadzie ja nigdy nie spotkałam oleju w Grecji
OdpowiedzUsuńDo zup daje sie oliwy tylko i to pod koniec gotowania . Grecy chorzy no niewiem przecież dieta śródziemnomorska jest najlepsza .Choroja ludzie ale dlatego ze takie mamy środowisko i chemia jest we wszystkim .
OdpowiedzUsuńMieszkam na Rodos, mój synek i ja uwielbiamy ρεβίθια wym. Rewithia.
OdpowiedzUsuńlove it, jemy jutro...