Pierogi z okarą i kotlety z okary.

Okarę i ryż ugotować, proporcje 1 szkl. ryżu 2 szkl. okary, masę doprawić+ solą, kuminem, pieprzem ziołowym do smaku, dodać także podsmażoną cebulę( 1 sztk. duża pokrojona drobną kostkę) wymieszać i farsz gotowy. Ciasto takie jak na pierogi ruskie.
Kotlety z okary- okarę zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę, dodać 1 szkl. płatków, koperek 2 łyż., czosnek, , gałkę muszkatałową, sos sojowy, kmin rzymski lub dowolne przyprawy. Na końcu dodać 2 łyż. mąki kartoflanej i 2 łyżki bułki tartej (duże), masa musi być gęsta, aby formować kotlety, panierować w mące lub bułce.


Cała miska okary , naprawdę dużo, szkoda że tyle tofu nie uzyskujemy, poniżej tofu- serek sojowy ( przepis szczegółowy jak zrobić tofu, znajdziesz na blogu- Kuchnia Alicji)
Tofu - wyszło wyjątkowo smaczne, miałam zrobić pierogi ruskie, ale szkoda mi bylo i przeznaczyłam do zupy pomidorowej i na kanapki.
Farsz na kotlety- płatki, dużo przypraw.
Gotowe kotlety- wyszły smaczne, kotlety zrobiłam zerkając na blog-Kuchnia Wegetariańska.

5 komentarzy:

  1. ojej jakie fajne te okarowe przepisy, Natalis tego ryżu to ma być 1szklamka gotowanego na 2 szklanki okary?
    Bo dziś robiłam tofu:P z czarnej soi ma miskę tej okary pstrokatej i kusza mnei te pierogi(kotlety tez ,ale pierogi bardziej:D)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak 1:2, czyli jedna szklanka ugotowanego ryżu, ale można dać 1:1, ale tej okary jest tak dużo, więc nie będziemy sobie żałować............

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobione , zjedzone :P , ciasto zrobiłam z maki białej i razowej , bez jajek tylko z ciepła wodą
    pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. To zrobiłaś tak jak ja, tylko razówki u mnie było tyle ile kot napłakał, Ale ogólnie pierogi da się zjeść ,to żart -naprawdę są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak naprawdę pyszne , tylko każdy się pytał czym je nadziałam :P

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...