CHLEB GRAHAM - przepis dostałam od Basi, byłam zachwycona gdy jadłam ten chleb upieczony przez Basię. Właśnie takiego, chleba szukałam .Ten chleb upiecze każdy, gwarantuję!
SKŁADNIKI
* 2 szklanki mąki białej
* 2 szklanki mąki z pełnego przemiału
* ziarna po 2 łyżki sezamu, słonecznika, nasion lnu.
ZACZYN Z DROŻDŻY
ZACZYN Z DROŻDŻY
* 2 łyżeczki płaskie soli ( 12g ) + 2 szklanki ciepłej wody + 4 dkg drożdży = wszystko wymieszać Zostawić na 15-30 minut w cieplym miejscu.
Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie, wymieszać , przerobić ciasto, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy 1godzinę i 10 minut w tem. 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Pieczemy 1godzinę i 10 minut w tem. 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Po upieczeniu, wyjmujemy z formyi przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe i łatwe?
POWODZENIA!
UWAGA- 1 łyżeczka zawiera - 6 g soli, tutaj potrzebujemy 2 płaskie łyżeczki soli ( 12g soli)
:)