CHLEB GRAHAM - bardzo łatwy







CHLEB GRAHAM - przepis dostałam od Basi, byłam zachwycona gdy jadłam ten chleb upieczony przez Basię. Właśnie takiego,  chleba szukałam .Ten chleb upiecze każdy, gwarantuję!
SKŁADNIKI
*    2 szklanki mąki białej
*    2 szklanki mąki z pełnego przemiału
*    ziarna po 2 łyżki sezamu, słonecznika, nasion lnu.

ZACZYN Z DROŻDŻY
*   2 łyżeczki płaskie soli ( 12g ) + 2 szklanki ciepłej wody + 4 dkg drożdży = wszystko wymieszać Zostawić na 15-30 minut w cieplym miejscu.
 Dodać mąki, ziarna i wymieszać dokładnie, zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie, wymieszać , przerobić ciasto, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy 1godzinę i  10 minut w tem. 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Po upieczeniu, wyjmujemy z formyi przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe i łatwe?
POWODZENIA!
UWAGA- 1  łyżeczka zawiera - 6 g soli, tutaj potrzebujemy 2 płaskie łyżeczki soli ( 12g soli)













:)

GOŁĄBKI Z LEŚNYMI GRZYBKAMI

GOŁĄBKI Z LEŚNYMI GRZYBKAMI
Bardzo lubię gołąbki, nie zawsze mam czas zrobić, ale gdy robię to 2 pełne garnki i uwierzcie, następnego dnia, nie ma już nic a nic. Robię je z różnymi nadzieniami. Dzisiaj z leśnymi z grzybkami.
SKŁADNIKI
* 3 małe kapusty
*4 woreczki ryżu ( ja użyłam jaśminowy)
*1 szkl. suszonych grzybków ( zmielić grubo
*przyprawy- sól, pieprz ziołowy, sos sojowy,
*2 cebule ( usmażyć na oliwie)
wywar warzywny do zalania gołąbków.

WYKONANIE- ryż ugotować, cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Zmielone grzybki dusimy z cebulą i odrobiną wody. Dodajemy do ryżu , doprawiamy do smaku i farsz gotowy.
Najwięcej roboty mamy z kapustą, Usuwamy głąb, główkę wkładamy do wrzątku i kila minut gotujemy , zrywając wierzchnie liście , odkładamy do miski .Usuwamy nożykiem grube żyły na liściach. Nakładamy farsz ,zawijamy, do garnka , zalewamy rosołkiem warzywnym i gotujemy do miękkości.
Uwagi- Na dno garnka daję liście i na wierzch także, oraz przykrywam talerzykiem. Gołąbki się nie rozlatują w garnku.
Podajemy na ciepło, na zimno, odgrzewane jeżeli zostaną na drugi dzień.
Mi zabrakło farszu, wiec kilka zrobiłam z tofu i ryżem( mężowi nawet bardziej smakowały z tofu)


GOTOWE GOŁĄBKI - z lewej z grzybkami, z prawej z tofu.
A to moje grzybki przed suszeniem, które dostałam od znajomych.
Składniki : 3 małe kapusty, 1 szkl. suszonych grzybków leśnych, ryż 4 woreczki, 2 cebule, przyprawy- sól, pieprz ziołowy, sos sojowy.
Cebulę rumienimy na oliwie
Do cebuli dodajemy, zmielone grubo grzybki z wodą( ok. 1/3 szkl.) dusimy żeby zmiękły.
Wymieszać wszystkie składniki,dodać przyprawy do smaku.
Farsz gotowy!
Kapustę do gara- i parzymy.

Liście studzimy, odcinamy żyły z liści
Nakładamy farsz i zawijamy............
Zawijamy.................
Zawijamy...............
Zawijamy
Gotowe, zalewamy warzywnym rosołkiem.
Przykrywamy talerzem i oczywiście pokrywką i gotujemy do miękkości
GOTOWE! NARESZCIE!

SMACZNEGO!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...