PASTA Z LNU

Pasta z lnu -"lnianka"
SKŁADNIKI
*1 szkl.siemienia lnianego
*1 duża cebula
*3 średnie kiszone ogórki
*4 łyż. przecieru pomidorowego
*1 szkl. gorącej wody
WYKONANIE- siemię lniane prażymy na suchej patelni ciągle mieszając.Ostudzone ziarno mielimy i zalewamy gorącą wodą , mieszamy dokładnie i dodajemy resztę składników tj.drobno pokrojoną cebulę i ogórki,oraz przecier i sól do smaku.
przepis pochodzi z książki "Kuchnia którą polubisz".
UWAGA! siemię lniane uprażyłam 1/2 szklanki reszta naturalna- wszystko potem zmieliłam w młynku, cebulę i ogórki tarłam na tarce duże oczka.
Siemię lniane zawiera dużo witaminy E, błonnika oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
Pasta jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu, chociaż zaznaczam ma specyficzny smak.

Składniki- ! szkl. siemienia lnianego, 3 ogórki, 1 cebula, 4 łyz. przecieru pomidorowego, 1 szkl. gorącej wody i sol do smaku.
Cebulę i ogórki trę na tarce.
Pół szklanki lnu prażę na patelni a potem mielę i drugą nie prażoną , oczywiście tez mielę.
Zmielone siemię lniane.
Dodaję gorącą wodę i dokładnie mieszam.
Dodaję resztę składników ,dokładnie mieszam , doprawiam solą do smaku i gotowe

Podajemy z pieczywem .
SMACZNEGO!

PASZTET Z GROSZKU

PASZTET Z GROSZKU
SKŁADNIKI
*300g groszku zielonego ugotowanego( ja dałam 1 puszkę)
*1 jajko
*1/2 szkl. bułki tartej
*1/2 łyż. ziół prowansalskich
* sól do smaku
WYKONANIE- groszek zmiksować z wodą. dodać resztę składników , wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. piec ok. 30 min w 180 stopni. Podawać z pieczywem i dowolnym warzywem np. papryką lub pomidorem.


Puszka groszku, zdrowszy jest nie konserwowy.Miksujemy z wodą.

Dodajemy jajko, bułkę tartą i zioła, oraz sól do smaku.
Wkładamy do foremki wysmarowanej masłem, na wierzch wiórki z masła ale nie muszą być.
Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopni, że wierzch był lekko zarumieniony.
Podajemy z dowolnym pieczywem.
SMACZNEGO!

KULEBIACZKI Z SOCZEWICĄ

KULEBIACZKI Z SOCZEWICĄ( przepis z gazety)
SKŁADNIKI
*1 puszka soczewicy[ ja dałam ugotowaną 1 szkl.]
*1 cebulę
*1 ząbek
*1 łyż.oleju
*1/2 suszonego tymianku
*sol i pieprz ziołowy do smaku

CIASTO
*25 g świeżych drożdży
*300 mąki oraz mąka do posypania stolnicy
*1 czubata łyż. cukru
*100 ml mleka{ może być sojowe- ja takie dodałam}
*1 jajko
*1 żółtko
*40g masła
* szczypta soli
WYKONANIE
Drożdże+ cukier+3 łyż.mąki+ mleko ciepłe = wymieszać, gdy wyrośnie zaczyn dodać resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto tak aby nie kleiło się do rąk,zostawić do wyrośnięcia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Gdy ciasto wyrośnie , dzielimy na 4 części i wałkujemy placki (cienkie), następnie szklanką wykroić kółka, nakładać farsz, zawijać jak pierogi, smarujemy jajkiem i pieczemy na blaszkach w piekarniku- 180 stopni, aż się zarumienią ok.20 min
******************************************************************
Farsz z soczewicy- soczewicę ugotować, dodać czosnek i cebulę usmażoną na oliwie,tymianek oraz sól i pieprz ziołowy do smaku.( ja dodałam 1/2 szkl. ryżu)
Gotowe kulebiaczki

Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto,
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Farsz z soczewicy.
wałkujemy ciasto na cienkie placki, szklanką wycinamy krążki i nakładamy farsz z soczewicy.
Układamy na blaszkach,( posmarować olejem blachy), kulebiaczki smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok 20 min. w 180 stopni. (kulebiaczki mają mieć zloty kolor)
Podawać np. z barszczykiem czerwonym.
SMACZNEGO!

PASZTET ZE SŁONECZNIKA

PASZTET ZE SŁONECZNIKA
SKŁADNIKI
*1 i1/2 szkl. łuskanych ziaren słonecznika
*1 bułka pszenna
*1 średnia cebula
*1 ząbek czosnku
*3 ogórki kiszone
*2/3 szkl. gorącej wody
*1/2 łyż. cząbru
*1/2 papryki czerwonej
*1 łyż. oliwy i sól do smaku

WYKONANIE- Bułkę zalewamy wodą do namoczenia, słonecznik mielimy, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy i dodajemy pokrojony ogórek i paprykę oraz zmiażdżony czosnek, namoczoną bułkę.Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy przyprawę i sól do smaku. Przekładamy do wysmarowanej foremki, pieczemy 40 min. w temperaturze 170 stopni.
UWAGA! ja ogórki i paprykę ścieram na tarce na grubych oczkach , nie miksuję, lubię kolorowy pasztet i oszczędzam czas . Na wierzch pasztetu daję wiórki z masła.
Pasztet smakuje wybornie na kanapce z ogórkiem kiszonym lub czarnymi oliwkami.
(przepis znalazłam w książce " Kuchnia która polubisz"- I. Lewosińskiej.
*
Paprykę i ogórek pokroić w kostkę( szybsza wersja -trzeć na tarce)
Słonecznik zalewamy gorącą wodą i mieszamy.
Dodajemy resztę składników- czyli namoczona bułkę( odciśniętą z wody) oraz, czosnek. paprykę i ogórek kiszony.
Po wymieszaniu dodajemy cząber i sól do smaku.
Przekładamy do wysmarowanej formy, wiórki z masła( niekoniecznie)
Pieczemy 40 min. w 170 stopni.
Piękna zarumieniona skórka-zapach och...cudny.
Jeszcze ciepły!
Polecam pasztet ze słonecznika- nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, omega -6,oraz witaminy A,B,E.
SMACZNEGO!

PASTA Z ORZECHÓW I PIECZAREK

PASTA Z ORZECHÓW WŁOSKICH I PIECZAREK

Przepis dostałam od Danusi, ona znalazła w gazecie. Pasta jest łatwa w wykonaniu a co najważniejsze smaczna. Składniki razem się uzupełniają, nadają paście ciekawy smak.
SKŁADNIKI
* 30 dkg. pieczarek
* 2 średnie cebule
* 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
* sól i pieprz ziołowy do smaku.
* 2 łyż. oliwy z oliwek
WYKONANIE- Pieczarki pokroić w paski( lepiej to zrobić na tarce z dużymi oczkami, oszczędzisz czas), udusić we własnym sosie, cebulę osobno podsmażyć na oliwie. Do miski dodać wszystkie składniki- pieczarki+ cebulę+ orzechy włoskie= wszystko zmiksować, dodać sól i pieprz do smaku. Pasta gotowa!
Dzisiaj na kolację podałam z duszonymi warzywami. Pycha!

Gotowa pasta orzechowo- pieczarkowa.
Składniki- 30 dkg pieczarek, 2 cebule, 1 szkl. orzechów włoskich.
Cebulę usmażyć na oliwie.
Pieczarki udusić we własnym sosie.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy.
Gotowa pasta..........................
Wybornie smakuje na chlebku razowym i pszennym
Kolacja z warzywami w sosie własnym na ciepło.
Smacznego!

Kulki bakaliowe( deser)

KULKI BAKALIOWE
Ludzie a zwłaszcza dzieci i młodzież, byli zachwyceni ta propozycją( na Expo Zdrowie). Przepis mam ze strony- www.siegnijpozdrowie. Ta wersja odpowiada mi najbardziej.A dlaczego? już piszę, mogę umyć suszone owoce w ciepłej wodzie, zalewam gorącą i potem mogę ją wylać. pozbywam się zanieczyszczeń, środków konserwujących,chociaż w części i tak prawdę mówiąc nie wiem ile rączek i jakich dotykało( te owoce). Więc ten przepis polecam, wypróbowany, koszt-ok.6-8 zł. na pewno łatwe i zdrowe.
SKŁADNIKI
* 1/2 szkl. daktyli
* 1/2 szkl. fig
*1/4 szkl. nasion słonecznika
* 1/4 orzechów włoskich
*1 szkl. rodzynek
* wiórki kokosowe do panierowania lub migdały .
WYKONANIE
Powyższe składniki( oprócz wiórek kokosowych) zalać na 15 min. gorącą wodą, może być dłużej,
po tym czasie odlać wodę, zmielić w maszynce do mięsa.
Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha, obtaczać w wiórkach lub płatkach migdałowych. Uwaga- ja w domu nie miałam już daktyli( zużyłam cały zapas na Expo Zdrowie-na 500 sztk), więc zastąpiłam suszonymi morelami.
Podawać na deser.
Gotowe kuleczki bakaliowe.


Składniki- możecie dać więcej ulubionych owoców suszonych, ale jedna zasada:figi i daktyle, lub chociaż jedno z nich , gdyż one nadają specyficzny zapach i smak.
Wszystko do jednej miski.............
Zalać gorącą wodą - tak aby przykryć...............
Odlać wodę, dokładnie, inaczej ten farsz będzie za miękki, zmielić..........
Formujemy kuleczki...................
Obtaczamy w wiórkach kokosowych..............
Lub w płatkach migdałowych................
Pyszne!
Zdrowe desery! SMACZNEGO!


POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...