Zupa dla smakoszy (obiad)

ZUPA DLA SMAKOSZY - podaję z grzankami, z chlebkiem czosnkowym, groszkiem ptysiowym lub z naleśnikami pokrojonymi w paski. Sami wybierzcie, co wam smakuje , wersja z naleśnikami dla mnie jest najlepsza. Zupa ma być kremowa, ale nie za gęsta. Ja do zupy dodałam 2 płaskie łyżki mleka w proszku ryżowego.

Przepis jest łatwy:
* 1 kg marchewki
* kawałek selera
* 1 mała pietruszka
* 1 mały ziemniak
* sól do smaku
* 2 łyż. soku pomidorowego( gęstego)
* 3 l wody
Warzywa obrać, drobno pokroić, ugotować, zmiksować tak aby nie było grudek. Doprawić do smaku, udekorować kolendrą, bazylią lub pietruszką (to co mamy w domu). Naleśniki wcześniej usmażyć, pokroić w paski. Gotowe!











W Berlinie jadłam taka zupę,we włoskiej knajpce na urodzinowym przyjęciu. Goście byli zachwyceni, tylko ja z koleżanką zaskoczona, że tak im smakuje. Ocenicie sami, czy jest smaczna?

PASTA Z MIGDAŁÓW ( kolacja, śniadanie)

Pasta z migdałów, jadłam ją na spotkaniu z koleżankami i bardzo mi smakowała. Ale jak to w życiu bywa, nie zapisałam więc zapomniałam dopiero Basia mi przysłała tydzień temu i od razu dzielę się z wami. Gdy mamy zmielone migdały, to wykonanie zajmuje 5 minut.Jest smaczna i zdrowa.
SKŁADNIKI
* 200g migdałów
*2 cebule (średnie)
*2-3 ząbki czosnku(małe)
*2 łyż.koncentratu pomidorowego
* 2 łyż. oliwy
* pieprz i sól do smaku
* 2 łyż. wody
WYKONANIE- cebulę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek zmiażdżyć, wodę, migdały i koncentrat pomidorowy, dodać to do dużej miski, wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać Jeżeli pasta jest za sucha, dolewamy jeszcze wody, na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym, dokładnie mieszamy.
Podajemy z pieczywem, pomidorami. Najsmaczniejsza jest z ogórkiem .
SMACZNEGO!


Gotowa pasta z migdałów.



Składniki: 2 łyż. koncentratu pomidorowego, 2 łyż. oliwy, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyż. duże wody.
200 g migdałów+ 2 małe cebule
Ja kupuję już zmielone migdały, ale możecie sami zmielić w młynku do kawy(najlepiej płatki) migdałów
Dodać wszystkie składniki do miski i wymieszać razem bardzo dokładnie.
Posmarować pajdy chleba , udekorować zieleniną, ogórkiem , pomidorem itp. Gotowe! Smacznego!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...