OBIAD W 15 MINUT- (wege)



POTRAWKA Z SOCZEWICY -zdjęcia do drugiej propozycji obiadu.

Zamiast soczewicy możesz dodać groch garbanzo, ale musisz na noc namoczyć i dłużej się gotuje.
dokładny przepis niżej.
Wersja z soczewicą, nie musimy moczyć i szybko się gotuje, pamiętaj że gotujemy w gorącej wodzie, szybciej ugotujesz.


SZYBKI OBIAD
Szybki obiad, każdy chciałby gotować na 3x tak. Szybko, tanio, smacznie.
Marzenie, ale marzenia się spełniają. Zobaczymy czy to wam się spodoba.Na prośbę odwiedzających będę zaznaczała potrawy wegańskie skrótem (wega).
1. OBIAD- PIECZARKI +TOFU+ MAKARON (lub ziemniaki)+ surówka.
SKŁADNIKI
*20 dkg. pieczarek
*1 cebula
* 1 kostka tofu( 2o dkg.)
*2 łyż. mąki kukurydzianej
*2 łyż .oliwy z oliwek
*1 szklanka wody
*przyprawy-sól i pieprz ziołowy do smaku, 2 łyż. sosu sojowego.

WYKONANIE
Cebulę kroimy i dusimy na oleju, po 3 min. dorzucamy pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości, dodać pokrojone tofu. Następnie w szklance wody mieszamy mąkę kukurydzianą, dodajemy szybko mieszając aby powstał gęsty sos , doprawiamy przyprawami , gotować ok. 4 min. ciągle mieszając.
Podajemy z dowolną surówką, ziemniakami, ciemnym ryżem lub makaronem. Gotowe!

2. PROPOZYCJA OBIADU- potrawka z soczewicy.
SKŁADNIKI
* 1 szkl. soczewicy
*1 szkl. warzyw mrożonych
* przyprawy -czosnek , przyprawa warzywna lub sól, pieprz ziołowy, majeranek .
* ja zagęszczam mąką kukurydzianą, wtedy nadaje tej potrawie specyficzny smak.( ok. 2 łyż. mieszam w zimnej wodzie, gdy wszystkie skł. są miękkie dodaję i gotuję 3 min. i doprawiam do smaku).
WYKONANIE
Soczewicę myjemy i gotujemy, 1 szklanka soczewicy / 2 szklanki wody.(proporcje gotowania)
Po 10 min. dodajemy 1 szklankę mrożonych warzyw, gotujemy do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem czosnkiem i jedną łyż. oliwy. Podajemy z ziemniakami ( najlepsze połączenie),
makaronem lub ryżem oraz dowolną surówką .

GOTOWE - SMACZNEGO!



PIECZARKI, TOFU, CEBULA- WSZYSTKO KROIMY
WRZUCAMY NA PATELNIĘ- na gorącą patelnie pokrojoną najpierw cebulę , pieczarki i tofu, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na końcu doprawiamy do smaku.


Podajemy z makaronem i surowką.
Dobrze smakuje z ziemniakami, ja podałam dodatkowo z potrawką z soczewicy, którą zrobiłam w tym samym czasie .Na obiad robię jedną z nich i podaję z ogromną ilością surówki.

FOCACCIA Z OLIWĄ I ZIOŁAMI

Przepisów, na zrobienie smacznego focaccia oglądałam dużo, ale ten jest najlepszy .
SKŁADNIKI
    10 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłej wody
    250g mąki
    1 łyż. soli
    oliwa z oliwek
   2 łyż.grubo ziarnistej soli morskiej, rozmaryn (najlepiej gałązki,świeży),tymianek, oregano lub            zioła prowansalskie.
WYKONANIE
  Zaczyn :   drożdże + 1/2 łyż. cukru + 2 łyż. mąki + 60 ml ciepłej wody = wymieszać odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki wsypać do miski oczywiście z zaczynem z drożdży,wymieszać drewnianą łyżką, połączyć w kulę i wyrabiać ok. 15 min. Zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować koło lub prostokąt, wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą i przykryć folią do wyrośnięcia na 1,5 godz.
 Piec 15-20 min. w temperaturze 220 stopni.

Rady dodatkowe
 Placek po rozwałkowaniu posypać solą lub ziołami, pięknie wygląda i dobrze smakuje.
Placek rozwałkować możemy bardziej cienki,wtedy pieczemy krócej.
Podajemy przed obiadem polany oliwą.


WYGLĄDA PYSZNIE I TAK SAMO SMAKUJE
zaczyn..................
wszystkie składniki
ugniatamy długo , im dłużej tym lepsze ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia...................
przykrywamy folią .................do wyrośnięcia
posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą z oliwek
pieczemy..............
kroimy na kawałki................
podajemy z oliwą
SMACZNEGO!

RACUSZKI PSZENICZNE


Pachnące,smaczne tylko jeść,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




RACUSZKI PSZENICZNE
Przepis znalazłam w miesięczniku Znaki Czasu, trochę zmieniłam podam wersję oryginalną. Także wskazówki, które ułatwią przygotowanie tej potrawy.
SKŁADNIKI CIASTA
*pół szklanki pszenicy
*1 mała cebula
*1 średnia marchewka
*3 różyczki brokuła
*3 cm pora
*2 jajka
* 3 łyż. płatków migdałowych
*1 łyż. słodkiej papryki
*szczypta kurkumy
*przyprawa warzywna i pieprz ziołowy ( do smaku)

WYKONANIE
* pszenicę wsypać do1,5 l termosu, zalać szklanką wrzącej wody, zakręcić i odstawić na 5 godzin
* napęczniałą pszenicę odcedzić i wrzucić do miski
*marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce,różyczki brokuła pokroić, cebulę i por posiekać.
*wszystko tzn. warzywa, żółtka, przyprawy wrzucić do pszenicy i wymieszać, dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać,
*placuszki nakładać łyżką na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
* każdy placuszek posypać płatkami migdałowymi.

Ja wprowadziłam kilka zmian: pszenicę przepuściłam przez grube sito w maszynce do mielenia mięsa, dodałam paprykę dlatego że nie miałam w tym czasie w domu, oraz nie posypałam płatkami dlatego , że nie miałam ale posypałam zmielonym bielmem ostropestu. Przy następnych placuszkach moczyłam pszenicę na noc i gotowałam. Pszenicę mielę dlatego, że całe ziarna nie zawsze dokładnie pogryziemy, nasz organizm mało tej pszenicy strawi. Zamiast brokuła dałam paprykę ale każdy lubi co innego , więc możemy dodać inne warzywo. Płatki migdałowe pięknie wyglądają na tych plackach, ale nie zawsze mamy w domu, możemy zastąpić je np,słonecznikiem lub innym dodatkiem, który lubimy. A jak nie posypiemy, też będzie smakowało. Podawać z kiełkami odrobiną sosu czosnkowego( dip).

PSZENICĘ PRZEBIERAMY, MYJEMY I WSYPUJEMY DO TERMOSA NA 5 GODZIN
PSZENICĘ ZALEWAMY WODĄ.


SKŁADNIKI
MIELIMY PRZEZ GRUBE SITKO
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY A NA KOŃCU DODAJEMY PIANĘ Z BIAŁEK
NAKŁADAMY ŁYŻKĄ NA FORMĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA
PIECZEMY W TEM. 190- 200 STOPNI ( PIEKARNIK ELEKTRYCZNY), PRZEZ 15- 20 MINUT. PODAJEMY NA CIEPŁO I ZIMNO.
SMACZNEGO!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...