sobota, 11 grudnia 2010

Rosół wegetariański, pomidory faszerowane,ryż i fasola (5)





Propozycja piątego obiadu.
SKŁADNIKI NA ROSÓŁ
Rosół wegetariański- warzywa tj. marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska (wszystkiego po kawałku), gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyż. oleju. Ja na cztery osoby obliczam - 4 szklanki + 1= 5 szklanek wody Doprawiamy solą do smaku i pieprzem ziołowym. Gotujemy dowolny makaron najlepiej razowy( ja akurat nie miałam), podajemy gorący rosołek posypując dużą ilością liści pietruszki i lubczyka.

RYŻ +CZERWONA FASOLA+POMIDORKI FASZEROWANE
 Ryż+ czerwona fasola z wody ( moczyć cała noc i gotować z 1łyż. sody)+faszerowane pomidorki .
Faszerowane pomidorki- 1 młoda cukinia+ wydrążone środki z pomidorów+ 1 cebula+ 1dkg. twarogu lub tofu. Cukinię, pomidor, cebulę, pokroić drobno i zaszklić na oliwie,zdjąć z ognia- dodać twaróg wymieszać , doprawić do smaku, pieprzem ,solą i zmielonym kminkiem, wymieszać i faszerować pomidorki. Ilość w zależności od apetytu i wielkości.
Twaróg kupuje od znajomych na wsi, nie jest kwaśny i smakuje wybornie zwłaszcza w tym połączeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Wiosna i kolorowe soki

Tęsknimy za kolorami, pachnącymi kwiatami, owocami i zieloną trawą. Kilka propozycji na takie soki , piękne ,kolorowe, smaczne. Są pyszn...