KULEBIACZKI Z SOCZEWICĄ

KULEBIACZKI Z SOCZEWICĄ( przepis z gazety)
SKŁADNIKI
*1 puszka soczewicy[ ja dałam ugotowaną 1 szkl.]
*1 cebulę
*1 ząbek
*1 łyż.oleju
*1/2 suszonego tymianku
*sol i pieprz ziołowy do smaku

CIASTO
*25 g świeżych drożdży
*300 mąki oraz mąka do posypania stolnicy
*1 czubata łyż. cukru
*100 ml mleka{ może być sojowe- ja takie dodałam}
*1 jajko
*1 żółtko
*40g masła
* szczypta soli
WYKONANIE
Drożdże+ cukier+3 łyż.mąki+ mleko ciepłe = wymieszać, gdy wyrośnie zaczyn dodać resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto tak aby nie kleiło się do rąk,zostawić do wyrośnięcia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Gdy ciasto wyrośnie , dzielimy na 4 części i wałkujemy placki (cienkie), następnie szklanką wykroić kółka, nakładać farsz, zawijać jak pierogi, smarujemy jajkiem i pieczemy na blaszkach w piekarniku- 180 stopni, aż się zarumienią ok.20 min
******************************************************************
Farsz z soczewicy- soczewicę ugotować, dodać czosnek i cebulę usmażoną na oliwie,tymianek oraz sól i pieprz ziołowy do smaku.( ja dodałam 1/2 szkl. ryżu)
Gotowe kulebiaczki

Mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto,
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Farsz z soczewicy.
wałkujemy ciasto na cienkie placki, szklanką wycinamy krążki i nakładamy farsz z soczewicy.
Układamy na blaszkach,( posmarować olejem blachy), kulebiaczki smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok 20 min. w 180 stopni. (kulebiaczki mają mieć zloty kolor)
Podawać np. z barszczykiem czerwonym.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...