POTRAWA INDYJSKA

POTRAWA INDYJSKA-- przepis dostałam od koleżanki Szwajcarii Edeltrautke. Samo wykonanie to ok. 15 min.

SKŁADNIKI

  • 1 papryka (żółta i czerwona)
  • cebula średnia
  • cukinia(połowa małej)
  • mleczko kokosowe( 1 puszka duża)
  • świeży imbir, pieprz ziołowy, cary,sól, sos sojowy
WYKONANIE: paprykę i cebulę kroimy w mała kostkę, ewentualnie cukinię, dusimy do miękkości na patelni, następnie dodajemy mleczko kokosowe, obieramy imbir trzemy na małych oczkach i dodajemy do potrawy z resztą przypraw.
Mieszamy dokładnie i gotowe.


kroimy cebulę......................
paprykę najlepiej jak jest kilka kolorów................kroimy
cukinię...........młodą
dusimy na patelni (to wersja bez cukinii)
pieprz, imbir tarty, cary, sos sojowy..................próbujemy i doprawiamy
do smaku
Pięknie wygląda gdy jest kilka kolorów papryki.................
dolewamy mleczko kokosowe, zagotować .....dodać resztę przypraw.
gotowe..............................

wersja bez cukinii....................możemy też jeść z pieczywem indyjskim.

Ryż możemy gotować na kilka sposobów np. płuczemy aż woda będzie czysta, następnie gotujemy w dużej ilości wody, po ugotowaniu na durszlak przerzedzamy jak makaron.
podajemy z ryżem.................
Podajemy - sezonową surówką i ryżem. SMACZNEGO!

KNEDLE SZPINAKOWE

KNEDLE SZPINAKOWE - czas przygotowania :45min
5 porcji, 1 porcja 370 cal.
SKŁADNIKI
  • 2 bułki grahamki
  • 8 dkg mąki
  • 10 dkg.rozmrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyż. szczypiorku
  • 1 łyż. natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 15 dkg. żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki i liść salaty
Bułki pokroić w drobną kostkę,wymieszać z mąką.Posiekaj cebulę i czosnek, zarumień dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż.Przestudź. Przełóż do bułek.Dodaj resztę składników, starannie wymieszaj. Z powstałej masy umoczonymi w wodzie dłońmi formuj małe kulki. Gotuj porcjami ok. 15 min. w osolonej wodzie. Knedle podawaj z surówką lub dowolnym sosem. Najlepiej smakuje z szakszuką.( przepis w następnym poście). Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, robi się o wiele szybciej, jest oryginalny i smaczny. Urzekły mnie te zielone kuleczki..............

2 bułki kroimy na malutkie kosteczki.......
1 cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy( czosnek miażdżymy)

szpinak rozmrażamyKroimy pietruszkę, szczypiorek, trzemy ser.
Na patelni rumienimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy szpinak...........
Do bułki dodajemy mąkę...........
Oraz resztę składników....................
Dokładnie mieszamy.........
formujemy małe kuleczki............
dłonie moczymy w wodzie...................
rzucamy na gorącą wodę( wrzątek), gotujemy 10-15 min.
wyjmujemy na półmisek, podajemy na gorąco lub zimno, gotowe, SMACZNEGO!

SAŁATA RADICCHIO NA CIEPŁO.

SAŁATA RADICCHIO NA CIEPŁO
Kilka liści sałaty, odkroić białe kawałki(żyłki są bardzo gorzkie), następnie dodać pokrojone warzywa: paprykę, cukinię, cebulę.Na oliwie z odrobiną wody dusimy aż wszystko, po 5 min. dodajemy sałatę.
wszystkie warzywa mają być lekko twarde, nie rozgotowane!
Przyprawy,sól, pieprz ziołowy, sos pomidorowy oraz 1 łyż. octu balsamicznego dodajemy na końcu( nie dusimy, zastawiamy z ognia)
Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą lub pieczywem.Ja często zabieram do pracy w małym pojemniku, smakuje bardzo dobrze zwłaszcza w pracy. Polecam i życzę udanych potraw!


NASZA PIĘNA I SMAACZNA SAŁATA RADICCHIO

PODAJĘ Z MAKARONEM..................
CUKINIĘ, PAPRYKĘ I CEBULĘ, MYJEMY ...................
KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ...........
DUSIMY NA OLIWIE.............. DOLEWAMY TROSZKĘ WODY( JEŻELI JEST TAKA POTRZEBA)
PRZYGOTOWUJEMY LIŚCIE SAŁATY................
DODAJEMY PRZYPRAWY , JA DODAJĘ 2 ŁYŻ. MLEKA SOJOWEGO, ALE TO NIE JEST KONIECZNE.
NASTĘPNIE SOS POMIDOROWY I OCET BALSAMICZNY.
NA KOŃCU SÓL, WCZEŚNIEJ SMAKUJE (ILE JESZCZE DODAĆ)
DANIE GOTOWE--SMACZNEGO!

SAŁATA RADICCHIO........

  • sałata lodowa, rzymska masłowa itp.
  • oliwki
  • papryka
  • pomidor
  • szczypiorek
  • sos winegret
  • kilka liści sałaty radicchio
Sałatę podzielić na małe kawałki,pokroić paprykę i pomidor. Liście sałaty radicchio ,umyć odkroić białe głąby i żyły, które są bardzo gorzkie,następnie pokroić na małe kwadraty lub paseczki.
Dodać sos winegret i gotowe. Możemy dodać pokrojony ser tofu, łyż. miodu i posypać płatkami migdałów.
Wtedy otrzymujemy wspaniałe danie na kolację, które podajemy z pieczywem.

główka sałaty radicchio przekrojona ................
Usuwamy białe żyłki z liścia............


sałaty rwiemy lub kroimy np .w paski
dodajemy pokrojoną paprykę
pomidor kroimy na kawałki..........
Oliwki możemy pokroić w plasterki..

dodajemy szczypiorek...................................
sami robimy sos winegret ( przepis podany na blogu)
na końcu polewamy i gotowe,
Wygląda pięknie,smakuje wyśmienicie z lekką nutką goryczki, najważniejsze że zdrowe. SMACZNEGO!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...