KURKI Z JAJKIEM I .......

KURKI Z JAJKIEM I Z CEBULKĄ
Kurki to grzyby,które lubię. Łatwo się je się zbiera, gdyż rosną stadami,łatwo je poznać i łatwo przygotować.
SKŁADNIKI

  • 1mała cebula
  • 2 łyż. oliwy
  • kurki (2 garście)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz ziołowy
Kurki oczyścić, umyć, większe podzielić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, udusić na patelni z kurkami, gdy zmiękną dodać jajko,na końcu przyprawy. GOTOWE!
SMACZNEGO!!!

Składniki- kurki, jajko i cebula,
porcja na 1 osobę, udusić na oliwie..................
aż zmiękną....................
DODAĆ JAJKO..............
WYMIESZAĆ, DODAĆ PRZYPRAWY..........
GOTOWE ,ŁATWE I PRZYJEMNE! PYCHA, NAPRAWDĘ, PYSZNE!

DŻEM z róży......

Dżem z róży- (róża pomarszczona)
SKŁADNIKI
  • 3 kg. oczyszczonej róży, pozostałość po musie(kremie z róży)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 słoików 0,5 l
  • 1l wody
Patrz przepis na krem z róży, resztki, które zostają nadają się idealnie na dżem , możemy do tego dodać inne owoce np. agrest lub gruszki.
Całość gotujemy ok. 5- 10 min razem z wodą , cały czas mieszać aby się nie przypaliło i uzyskać dość gładką masę. Woda częściowo odparuje, gorącą masę wkładamy do czystych słoików, odwracamy do góry dnem (sucha pasteryzacja), przykrywamy ręcznikiem,zostawiamy do wystygnięcia. Wynosimy w chłodne i suche miejsce.

Dodajemy jako nadzienie do naleśników, ciast, lodów ,do pieczywa,deserów itp.
Łatwe do zrobienia, tak i na pewno zdrowe, z takich owoców mamy dwie korzyści: krem -mus i dżem.

Życzę cierpliwości i udanych dżemów!

Możemy dodawać do różnych potraw np . lodów
To są pozostałości po kremie - musie z róży ..........
Gotujemy aby uzyskać taką masę..................
Natychmiast nakładamy do czystych słoików
wycieramy ranty słoików i zakręcamy , a następnie odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem..................
A to gotowe dżemy....... pięknie wyglądają, wybornie smakują, cudownie pachną.
SMACZNEGO!!!

DZIKA RÓŻA- KREM

DZIKA RÓŻA- rośnie, najczęściej w dziczy z dala od ludzkich osiedli. Każdy, z nas ma swoje miejsca gdzie znajdzie krzaki dzikiej róży. Najlepsza na przetwory, jest ta duża pomarszczona,koloru pomarańczy, dzika róża ta maleńka, podłużna, nadaje się na susz do herbaty. Nazwa botaniczna Rosa rugosa (róża pomarszczona) na zdjęciach poznacie o jaką różę chodzi.
Zawiera wit. C,duża zawartość z innymi witaminami, ma działanie wzmacniające, odżywcze, oczyszczające, przeciw zapalne, ściągające, wykrztuśne, poprawiające krążenie, wzmacniające nerki i krew, przeciwdepresyjne itp. Witamina C, zawarta w róży jest aktywna i trwała, w przeciwieństwie do syntetycznej. Warto nadmienić, że hamuje powstawanie nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych produktów np. wędlin, które zawierają nadmiar azotu.
Można by jeszcze dużo pisać o róży, ale dla mnie najważniejszy był przepis.

Zrywamy różę oczyszczamy, jej środek z ziaren i włosków. UWAGA! nie pocierać oczu ani twarzy ręką w czasie oczyszczania, najlepiej to robić w rękawiczkach. Następnie umyć, przepuścić przez sokowirówkę.
Co jakiś czas, wyłączać i oczyszczać, pojemnik gdyż się po prostu zapycha!
Krem , uzyskany( gęsty sok) , wkładam do pojemników i zamrażam. Wykorzystuję do deserów,
lodów, herbaty,itp.
Resztki połączę z agrestem i zrobię konfiturę. Przepis na to pokażę następnym razem.

Warto się potrudzić i wykorzystać skarby, jakie daje nam przyroda, którą obdarował nas Bóg.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM CIERPLIWOŚCI I SMACZNYCH PRZETWORÓW Z RÓŻY.
Krem otrzymany z róży, jest tak pyszny, że chętnie zjadłoby się go od razu.Ale lepiej zostawić go na zimowe pory , gdzie łatwo o przeziębienie.

RÓŻĘ ZRYWAMY Z DALA OD MIASTA.............nazwa łacińska Rosa rugosa Thunb (róża pomarszczona) inna nazwa,róża fałdzistolistna, róża japońska.
Róża - zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy C, niż czarna porzeczka.
PIĘKNE POMARAŃCZOWE OWOCE......1-3 owoce w zupełności wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka w witaminę C.
OCZYSZCZANIE, ŻMUDNA I DŁUGA PRACA , ALE WARTO!
OCZYSZCZONE I UMYTE

GĘSTY KREM , GOTOWY DO SPOŻYCIA

Z RESZTEK ROBIMY DŻEM....................KONFITURĘ

I ZAMRAŻAMY ,ABY JAK NAJMNIEJ STRACIĆ WIT. C............

KOTLETY Z BOBU

KOTLETY Z BOBU
Bardzo zaciekawił mnie przepis z gazety , na te właśnie kotlety,więc postanowiłam zrobić.Rewelacja, nieco praco chłonne ale wart naszego wysiłku. Teraz bób jest tani, właśnie te deszczowe lato sprzyja dobrym plonom.
SKŁADNIKI
  • 50 dkg bobu
  • 25 dkg twarogu
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyż. mąki pszennej
  • 1 łyż. mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 łyż. szczypiorku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
WYKONANIE

Bób myjemy, gotujemy razem z ziemniakami,odlewamy wodę, po ostudzeniu mielimy razem z twarogiem,( bób mielimy z łupinką), dodajemy jajka, szczypiorek, mąki, sól.
Formujemy małe kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
Podajemy z sosem np. pieczarkowym i surówką.
RADY----ja dodałam 1 łyż. pieprzu ziołowego, kotlety formujemy małe, inaczej będą się rozpadać,szczypiorek kroimy bardzo drobno i można go dodać więcej, wtedy zaostrzy smak kotletów.
Smacznego! udanych kotletów!


bób myjemy..............................
gotujemy razem z ziemniakami...........
SKŁADNIKI:50 dkg. bobu, 25 dkg twarogu, 2 jajka,szczypiorek, 3 ziemniaki ,sól, 1 łyż. maki kartoflanej, 2 łyż.mąki pszennej, olej i bułka tarta.
bób,ziemniaki, twaróg mielimy............
dodajemy mąki,jajka,szczypiorek,
sól i odrobinę pieprzu ziołowego....................
formujemy małe kotleciki......obtaczamy w bułce tartej..................
smażymy na gorącym oleju.................
małe kotleciki......................duże mogą się rozpadać!
z tej proporcji otrzymujemy cały talerz( oprócz tych wcześniej zjedzonych przez domowników)
podajemy z surówką...................
dobrze smakuje z sosami np. pieczarkowy. SMACZNEGO!!!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...