KWIATY AKACJI W CIEŚCIE

KWIATY AKACJI W CIŚCIE
Gdy dzieci były małe, często było to drugie danie.Znajomi zajadali to ze smakiem , nie wierząc że to kwiaty akacji. Jest tanie i łatwe do zrobienia, teraz kwitną akacje więc jest okazja do zrobienia tego smakołyku.
SKŁADNIKI
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • skórka z cytryny
  • 10 kiści kwiatu akacji
WYKONANIE-Ubijamy mikserem wszystkie składniki, ciasto ma być jak gęsta śmietana,jeśli jest za gęste dolewamy więcej mleka, za mało gęste trochę mąki.Na końcu dodajemy skórkę z cytryny.
Kwiaty akacji myjemy w zimnej wodzie, osuszamy maczamy w cieście i smażymy na zloty kolor na gorącym oleju. Podajemy z miodem lub dżemem

Pięknie pachnie i jest naprawdę smaczne .Może to być deser lub drugie danie. UWAGA! akacje zrywamy z dala od ulic , poza miastem.

GOTOWE DANIE- WYGLĄDA APETYCZNIE
\
WYKONANIE- myjemy kwiaty w zimnej wodzie
osuszamy z wody
Składniki: 1 szkl. mąki, 1 szkl. mleka sojowego, 1 jajko,skórka z cytryny(wcześniej wyparzyć)
Wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę.
Skórkę cytryny dodajemy na końcu


maczamy kiście akacji w cieście

smażymy na gorącym oleju....................
Gotowe ,podajemy z miodem lub dżemem,
...............
UPS...............MNIAM ,MNIAM NIE ZDĄŻYŁAM ZROBIĆ WIĘCEJ ZDJĘĆ ......KTOŚ ZJADŁ! ŻYCZĘ UDANYCH DESERÓW,SMACZNEGO!

PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA
Przepis dostałam od Radka, jest łatwy, pasztet kosztuje ok.6 zł.(2 foremki)
SKŁADNIKI
  • 1 kg. selera
  • 2 duże cebule
  • 1 margaryna palma lub inna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej(lub dwie grahamki namoczone )
  • 6 jajek
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • sól , pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • pieczarki w ilości jakiej chcemy , ja dałam 20 dkg(trzemy na tarce i podsmażamy na patelni)
  • 1/2 łyż. gałki muszkatołowej
WYKONANIE
SELER ,cebulę zetrzeć na grubych oczkach,dodać wodę,przyprawy,czosnek rozdrobniony, margarynę doprowadzić do wrzenia,następnie gotować ok. 1 godz. Ostudzić do masy dodać jajka, bułkę i pieczarki, dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem.Wysypać bułką tartą,nałożyć farsz do foremek, piec w piekarniku1,5 godz. w tem. 180- 190 stopni.
Są różne przepisy, ale odkąd dostałam te robię według tego przepisu.Jest łatwy i nie ma skąp likowanych składników .

Życzę udanych i smacznych pasztetów z selera!
Ja gdy pierwszy raz jadłam pasztet z selera nie mogłam się" pokapować" (zorientować) z czego to jest , myślałam że to coś z rybką.


TO GOTOWY PASZTET!
SKŁADNIKI:6 jajek, 2 cebule, 1 kg, selera,1 palma,4 ząbki czosnku,1 szklanka wody,2 kostki bulionu grzybowego, 1 szkl. bułki tartej,1/2 galki muszkatołowej,sól i pieprz.
seler trzemy na tarce,dodajemy margarynę..........
czosnek...........
bułkę namoczoną..............dodajemy na końcu.
Pieczarki, które podsmażamy na patelni....................dodajemy na końcu.
dodajemy wodę z bulionem grzybowym, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 1 godz. PO wystudzeniu, dodajemy bułkę pieczarki, jajka, dokładnie mieszamy.
Wkładamy do foremek, żaroodpornych lub gotowych alum. pieczemy1,5 godz.(180 stopni)
Mamy już gotowe....................
Możemy posypać pietruszką natką. SMACZNEGO!

SAŁATKA POLSKA

SAŁATKA WARZYWNA
Sałatka- warzywna polska, jest łatwa do zrobienia, smaczna,umiarkowanie kosztowna. Jedyny minus to dużo pracy przy krojeniu, ale wszyscy mamy sposoby żeby ta pracę sobie przyspieszyć. Są kratki metalowe, dzieci do pomocy można i męża zaangażować do wspólnej pracy. Najlepsi kucharze to także mężczyźni.
SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 1 kg ziemniaków
  • marchewka z groszkiem, ja kupuję mrożonkę 0,5 kg.(mieszanka),
  • 0,5 kg ogórek kiszony
  • musztarda, majonez, sól i pieprz,
Wykonanie: jajka ugotować, ziemniaki ugotować w skórkach, marchewkę z groszkiem ugotować.Jajka obrać ze skorupki, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, ogórki kroimy w kostkę. Wszystko dajemy do miski, dodajemy majonez i musztardę oraz pieprz ziołowy i sól.

Dokładnie mieszamy,wykładamy do miseczek, wygładzamy, smarujemy wierzch majonezem i dekorujemy.

Ja gdy robię sałatkę, staram się aby wszystkie składniki były w równych proporcjach, dodaję 1 puszkę groszku. Jajka duże lub więcej małych.
Sałatkę lubię , często robię w domu zwłaszcza gdy mam gości. Jest to danie ,które najszybciej znika za stołu.
POWODZENIA I SMACZNEGO!

TO JEST GOTOWA SAŁATKA...............
A teraz do roboty- gotujemy jajka
Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
jajka w kostkę................
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ............
Gotujemy mieszankę.............
Ogórki kiszone są najsmaczniejsze, mogą być ostatecznie korniszony, (ale ostatecznie).

Dodajemy wszystkie składniki do miski...........
Na końcu dodajemy ogórki, nadmiar wody odlewamy(z ogórków)
.
Majonez do smaku (6 dużych łyżek), oczywiście musztardę sarepską do smaku.
Sól i pieprz ziołowy...............
Dokładnie mieszamy ale delikatnie!
Przekładamy do miseczki......................
Wygładzamy powierzchnię sałatki..................
Pokrywamy wierzch sałatki majonezem...................
Dekorujemy wg. własnego gustu...............
Gotowe, wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej................(już mi ślinka cieknie),życzę smacznych i udanych sałatek!

AGAR- AGAR kolorowe przekąski


Agar-agar, agar (E406) dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C[1]. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz. Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta)..
AGAR- AGAR jest to środek żelujący, można go użyć do pysznych galaretek na słodko i nie tylko.
Moja propozycja to kolorowe przekąski.

Jak to zrobić bardzo prosto, sok doprowadzić do wrzenia i dodać agar,( nie gotować) wlać do naczynia wymieszać, w 40 stopniach już tworzy się żel i po chwili gotowe.
Taką galaretkę, nie trzeba nawet przechowywać w lodówce.
Ja kupiłam dwa soki, pomarańczowy i z czarnej porzeczki. Pomarańczowy był sokiem 100% a czarna porzeczka to tylko nektar. Więc uzyskałam 2 kolory.

WYKONANIE
A więc - 1 op(2 g) agaru dodać do b. gorącego 3/4 l soku nie więcej może być mniej!, wymieszać i wlać do naczynia aby zastygło. UWAGA! bardzo szybko zastyga już w 40%
Zastygłe galaretki kroimy na małe kawałki, nadziewamy na wykałaczki na przemian z owocami.Pasuje winogron , truskawki, mang, kiwi itp
Ja dodałam winogron, truskawek niestety jeszcze nie ma . Wygląda pięknie i smakuje wybornie. Ja nie używam żelatyny w swoim domu, więc cieszę się że mam roślinny środek żelujący. Myślę, że każdy z was zaskoczy taką kolorową przekąską, swoje dzieci i znajomych!

Jest to trochę pracy ale warto! SMACZNEGO!

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...