FLACZKI WEGETARIAŃSKIE

Składniki dla 4 osób:
  • gluten z 1 kg mąki( przepis jak zrobić gluten ,patrz cielęcina australijska)
  • 1 marchewka, przyprawa do flaczków, majeranek suchy i świeży, 1 łyż . oliwy,2,5 l wody,
Sposób wykonania:
Gluten gotujemy w wywarze z warzyw lub
(dla leniwych) kostka bulionowa, polecam pierwszy sposób.Ugotowany gluten ,studzimy,kroimy cienkie paski wg. uznania mogą być grubsze, wrzucamy do wody w której gotował się gluten i doprawiamy do smaku,dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki.Można dodać też pietruszkę i seler (korzeń) ugotowany i pokrojony w słupki, gotować ok 3 min.
  • Dodać przyprawę do flaków i majeranek suchy ( 1 łyż. dużą) .
  • Gdy nie mamy gotowej przyprawy dodajemy pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową,sól, majeranek,kolendrę do smaku.
Na końcu oliwę, dodaję 1 łyż. sosu i mleka sojowego, zagęszczam mąką (1 mała łyż.)
Podaje w miseczkach udekorowane świeżym majerankiem i pajdą chleba razowego ,oczywiście własnego wypieku.Smakuje wybornie ,jest to danie dla smakoszy. Możemy zaskoczyć znajomych.
SMACZNEGO!
gluten gotujemy w wywarze z warzyw
po ugotowaniu i ostudzeniu ,kroimy w paski
marchewkę kroimy w słupki
dekorujemy świerzym majerankiem lub kolendrą
podajemy z pajda razowego chleba własnego wypieku, smakuje wybornie ,pięknie pachnie,SMACZNEGO.

KULINARNY TALENT mój przyjaciel RADEK

Radek to naprawdę geniusz w kuchni, poznał go mój mąż a ja miałam ten zaszczyt być zaproszona, kilka krotnie na obiad do Krystyny i Radka. Razem z moim mężem jesteśmy zawsze zachwyceni i z szokowani pozytywnie, potrawami jakie przygotowuje Radek, to on właśnie prowadzi prym w kuchni.
Oto kilka zdjęć :
  • Kotlety z kaszy gryczanej (1)
  • Sałatka żydowska z jajkami przepiórki i czarna oliwką(2)
  • Kotlety sojowe z farszem po grecku (3)
  • Pieczarki na surowo z sosem sojowym i pleśniowe sery(4)
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i jajkiem w pierścieniu z bakłażana, szpinakiem oraz kiszonym ogórkiem i kolorową sałatą(5)
POTRAWY przygotowane przez Radka, wyglądają pięknie , apetycznie i są naprawdę smaczne.
Smaczne to mało powiedziane .............................pychotka.......................
PRZEPISY RADKA JUŻ NIE DŁUGO......


rys.1
rys.2
rys.3
rys.4
rys.5

Pierogi ruskie

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 60 dkg mąki
  • 1szkl. wody
  • 1 jajko ( możesz pominąć)
  • sól
  • ja dodaje kawałek masła lub 2 łyż. oliwy
SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 50 dkg. twarogu (ja dodaję półtłusty )
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula - smażona na złoty kolor
  • przyprawy - sól, pieprz

  • PRZYGOTOWANIE FARSZU ziemniaki umyć, ugotować w skórkach, następnie ,obrać zmielić razem z cebulką i twarogiem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • Można ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę lub po porostu ugnieść tłuczkiem.
PRZYGOTOWANIE
  • Z mąki, letniej wody ,jajka i szczypty soli zagnieść ciasto (ja dodaję 1/2 szkl. mąki razowej) zagniatamy tak aby nie kleiło się do rąk,ma być elastyczne.
  • ciasto cienko rozwałkuj,wycinaj szklanka krążki lub urywaj małe kawałki jednakowej wielkości.Na każdy rozwałkowany krążek nakładaj łyżeczką farsz , dokładnie zlepiaj, gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku pod przykryciem, a kiedy wypłyną,zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze ok. 2 min.
         Pierogi można podawać na ciepło,moja rodzina lubi pierogi odgrzewane, z cebulką.              

RADY
  • każda mąka jest inna ,więc wodę dodajemy stopniowo tak aby uzyskać elastyczne ciasto,
  • dodatek mąki razowej wzbogaci pierogi w składniki odżywcze i są smaczniejsze,
  • nie musimy dodawać jajek tylko dodać 2 łyż. oliwy są bardzo miękkie.
  • proporcje ziemniaków i sera możemy sami regulować,


To są trzy wersje lepienia pierogów.......





lepienie pierogów różne wersje ,najłatwiejsza jest widelcem....
Ja urywam kawałki ciasta,robię kulki i je wałkuje na cienkie placki,
ciasto ma być elastyczne.

:)

PLACKI ZIEMNIACZANE---- REWELACYJNE.2


TO są 2 zdjęcia ,które uciekły mi zniknęły bez śladu ,mój internet chyba powinien nazywać UFO,znikający internet. Często znika w trakcie pracy na komputerze .Więc to są gotowe placuszki z sosem i cudowną surówką z kiełkami.Te kiełki to właściwie już kły z soczewicy ,takie wielkie wyrosły.
Ale naprawdę smaczne ,pomidorek, sałata,listek cykorii,świeże zioła i oczywiście polane sosem
winegret.Wszystko jest pyszne ,ale jak w takim razie schudnąć.................?

PLACKI ZIEMNIACZANE---- REWELACYJNE.1

SKŁADNIKI DLA 6 osób
  • 1kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżek mąki
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA
  • Ziemniaki obierz ,zetrzyj na dużych oczkach.
  • Połącz z mąką, jajkami(możemy dodać więcej),przyprawy,moja Mama dodawała startą cebulę,
  • Na patelni rozgrzej olej, kładz łyżką masę ,wyrównaj powierzchnię, smaż placki na złoty kolor.Zdejmij z patelni osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych serwetkach. Można podawać z sosem pieczarkowym, surówką itp.
PRZYGOTOWANIE 30 min
Smażenie 30 min
SOS PIECZARKOWY
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula,
  • 1 kostka grzybowa
  • 1 szklanka wody ,mąka do zagęszczenia(ja używam mąki kukurydzianej), sos sojowy,oliwa
Pieczarki dusimy na oliwie, dodajemy resztę składników, mieszamy i sos gotowy .Jest szybki w wykonaniu,nie zawiera tyle soli co gotowe, (po sosach w proszku zawsze boli mnie głowa) jest naprawdę pyszny.
1 porcja zawiera -ok.200KCAL. Życzę chrupiących placków.

SMACZNEGO!



To jest gotowy sos, który należy gotować ok. 3 min.
Pieczarki dusimy na 3 łyżkach oliwy.
Placki należy osączyć z nadmiaru tluszczu
Składniki na placki
Zetrzyj na grubych oczkach.

KOPYTKA RAZOWE.......PALCE LIZAĆ.

KOPYTKA RAZOWE przygotowanie40 minut, gotowanie 15 min. , wychodzi 6 porcji(dużych) ,koszt całości ok. 4 zł. jest to Dobry sposób na tani obiad.Potrzebne składniki: 1kg ziemniaków, 60 dkg mąki razowej,2jajka średnie lub 3 małe,sól pół malej łyżeczki, SPOSÓB WYKONANIA: 1.Ziemniaki umyj ,ugotuj w skórce,obierz,cieple zmiel.Wyłóż na posypaną mąką stolnicę,ostudź. 2.Dodaj mąkę ,wbij jajka ,sól,wyrabiaj ciasto szybko dodając mąki tyle ,żeby ciasto było elastyczne, podziel na części z każdej uformuj wałeczki, pokrój na kawałki długości3 cm.
3.W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wkładaj do wrzątku , zamieszaj,przykryj,wkładaj partiami.Powtórnie zagotuj , zmniejsz palnik gotuj na wolnym ogniu 5 min,odcedź,podawaj polane tłuszczem lub sosem,posypane zieleniną np .koperkiem, natką pietruszki, śmietaną, itp. Wszystkim życzę smacznych kopytek!


Możemy podać z ulubionym sosem.Szybki sos: 2 pieczarki,mała cebula , papryka,oliwa, ,woda1/2 szklanki, dusimy do miękkości i na końcu dodajemy sos pomidorowy 1/2 szklanki, oraz przyprawy: sól, pieprz , bazylia.
Kopytka podajemy na różne sposoby np. z modrą kapustą, polane podsmażoną cebulką z papryką oczywiście na oliwie z pierwszego tłoczenia.
Gotujemy w osolonej wodzie (to jest ilość otrzymana z 1 kg ziemniaków.)Uformuj wałeczki ,pokrój je na kawałki dlugości3-4 cm.

Ziemniaki cieple zmiel,dodaj pozostałe składniki, zagnieć elastyczne ciasto.
Składniki: 3 jaja, 1 kg ziemniaków gotowanych w skórkach( później oczywiście obieramy), pół łyż.soli kamiennej, mąka razowa 1 kg .
Aby otrzymać mąkę razową, mielę pszenicę na bieżąco w młynku żarnowym(nasz młynek nazywam żartobliwie pajączkiem)
Mąkę razową pszenną ,około 0,75 kg(dodajemy tyle aby ciasto nie lepiło się do rąk.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...