PIECZEMY CHLEB


ŁATWY CHLEBUŚ
Przepis dostałam od Uli, Ula od Ali a Ala od nie wiem ,ale przepis jest dobry. Chlebuś zawsze się udaje.
SKŁADNIKI:
  • 70 dkg mąki z pełnego przemiału
  • 30 dkg mąki pszennej ( białej)
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyż. soli
  • ziarna : słonecznika, sezamu, siemię lniane( zmielone), ilość wg. uznania . Ja dodaje po 2 łyż. każdego
  • 2-3 szkl. wody
ZACZYN--10 dkg. drożdży+3 łyż. miodu+ 1/2 szkl. wody letniej+2 łyż. mąki= dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników, dolewając stopniowo wodę, pamiętając, że
każda mąka inaczej wchłania wodę. gdy jest za gęste dolewamy, za rzadkie dosypujemy mąki.
Ciasto wyrabiamy przez około 20 -30 min. Ciasto ma odchodzić od dłoni, elastyczne,pulchne.
Odstawiamy aby wyrosło ,w ciepłym miejscu.
Smarujemy 4- keksówki lub jedną dużą formę olejem, nakładamy 3/4 formy ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia( ok. 15 min.)

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika180- 200 stopni. na ok. 1 godzinę. Piekarnik elektryczny.

Wierzch chlebków smarujemy olejem lub wodą ( przed pieczeniem)

PRAWDA ZE ŁATWO! POWODZENIA!

Składniki na zaczyn: 1/2 szkl. ciepłej wody, 10 dkg. drożdży,3 łyż. miodu 2 łyż. miodu.
Dokładnie wymieszać............
70 dkg mąki z pełnego przemiału, 30 dkg mąki białej
oraz 1 łyż. soli+ 1/4 szkl. oleju
DODAJEMY ZIARNA: NP. SŁONECZNIK, ZMIELONE SIEMIĘ LNIANE, sezam ,którego mi zabrakło w domu,,,


mieszamy wszystkie składniki dolewając stopniowo wodę..........

Zagniatamy ciasto, wrabiamy przez 20- 30 min., odstawiamy do wyrośnięcia..........
Już wyrosło.....
Nakładamy do formy..............
Pieczemy 1 godz. w 180- 200 stopni!
GOTOWE!
SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. maka z pszennego przemialu??????co to jest?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tam wkradł się mały błąd, powinno być: pełnego przemiału czyli np. zmielona cała pszenica, za błąd przepraszam i dziękuję .

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taki bochen w sam raz lniany worek! Akurat trwa konkurs - zapraszam i polecam:
    http://aleworek.pl/blog/ulicaekologiczna-pl-pierwszy-artykul-i-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  4. a to sa łyżki czy łyżeczki? w proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczki- małe płaskie, sól można pominąć to jest tylko dodatek smakowy:)

      Usuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...