CZERWONY BARSZCZ

BARSZCZ CZERWONY - to ulubiona zupa w moim domu. Na niedzielny obiad i nie tylko. Najbardziej smakuje nam z gniecionymi ziemniakami, ale także z pasztecikami( przepis na mojej stronie). Ale taki barszczyk jadłam z fasolą, z ogromnymi ziarnami, też dobre.
Składniki NA ZUPĘ:
  • 1-1,5 kg czerwonych buraków
  • marchew, seler, por , pietruszka, cebula, kapusta( włoszczyzna jak na rosół)
  • 1 łyż. oliwy
  • listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
  • mleko sojowe 2 łyż.( nie koniecznie, wg. gustu)
  • ząbek czosnku(zmiażdżony)
  • sok z cytryny lub z butelki cytrynkę
WYKONANIE: buraki obieramy kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku (ok. 5l wody), gdy zupa się gotuje obieramy ziemniaki. Sprawdzamy , gdy buraki są miękkie, wrzucamy wszystkie przyprawy, gotujemy ok. 2 min. Barszczyk próbujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy np. z gniecionymi ziemniakami. SMACZNEGO!

Obieramy ziemniaki( najlepiej w rękawiczkach, mamy czyste dłonie
Kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do wrzątku..................
w między czasie obieramy ziemniaki...............
przyprawy dodajemy na końcu.........................

Ugotowane ziemniaki gnieciemy,gnieciemy............ z odrobiną soli i masła.
Podajemy na talerzu, robiąc taką górkę i dolewamy gorący barszcz, pycha! Można potem odgrzać ziemniaki i powtórzyć........................ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...