WIOSNA I MOJA ULUBIONA SAŁATKA .

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ WIOSENNĄ
  • 1 pomidor lub kawałek ogórka
  • 2 liście sałaty
  • 1 jajko (duże) lub 100g tofu( serek sojowy)
  • garść pokrzywy
  • szczypiorek
  • 2 garście mleczu
  • sos winegret
  • 3 rzodkiewki z listkami
  • 1 łodyga selera naciowego( nie koniecznie)
  • kilka listków krwawnika i babki lancetowatej( jeżeli mamy)
  • 1/2 łyż. zioła prowansalskie
Wykonanie: pomidor i jajko pokroić w kostkę, mlecz
( umyć i przebrać z trawy i innych zanieczyszczeń) i szczypiorek, kroimy drobno.
Rzodkiewkę z listkami, seler naciowy, także kroimy.Pokrzywę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 min.( pokrzywę musimy sparzyć,inaczej ona nas poparzy, jest wtedy łatwiej przyswajana w naszym organizmie), wodę z pokrzywy możemy ,wykorzystać do płukania włosów lub podlać kwiaty .... albo wypić jako herbatkę.
Sałatę rwiemy na kawałki, Mieszamy delikatnie wszystkie składniki, polewamy sosem winegret. Gdy lubimy śmietanę możemy ewentualnie dodać 1 łyż.
RADY: wszystko robimy tak jak w zwykłej sałatce, tylko tutaj jest więcej "chwastów" mniej warzyw. Już na samą myśl o tej sałatce, cieknie mi ślinka. Wspaniale wpływa na trawienie,nerki, wątrobę, oczyszcza nasz organizm po zimie.Doda nam energii i zdrowia.Nasz wspaniały Bóg daje nam zioła, rośliny , owoce a nawet takie pospolite " chwasty" za darmo,nie musimy za nie płacić. Tylko zbierać i korzystać a my często tylko depczemy i narzekamy jak to nam ciężko.
POLECAM: na śniadanie z pieczywem i na kolację.
na obiad z kotletem sojowym lub tofu opiekanym ( ale wtedy do sałatki nie dodajemy jajka lub tofu) + ryż.
Sałatka jest smaczna i zdrowa, korzystajmy póki mlecz jest młody ,im starszy tym bardziej gorzki i łykowaty. Na ogrodzie możemy przykryć czarną folią(mlecz ) wtedy jest bardzo delikatny. We Francji jest podawany w renomowanych restauracjach i jest bardzo ceniony.
A więc panowie i panie wyruszamy w plener !
Życzę wszystkim zdrowia i smacznego!!!!

MNISZEK LEKARSKI - zwany inaczej " mlecz", chwast, który wiosną rośnie wszędzie.Jadalne są młode liście, korzeń, łodyga, kwiat.Ziele mniszka zawiera: kwas cerotynowy, k. foliowy,sole mineralne, i wiele innych składników działających, korzystnie na na nasze zdrowie. Już w starożytności uważano ten surowiec jako skuteczny lek przeciwko cierpieniom wątroby, woreczka żółciowego i zaburzeniom trawienia. więcej danych znajdziecie na pewno w książkach i w internecie......... .Podam przepis na sałatkę wiosenną,którą gdy tylko pojawi się mlecz,sporządzam w moim domu. Nie będę pisać, gdzie należy zbierać mlecz! wiadomo tam gdzie pieski nie sikają( czyli nie w parku), daleko od zanieczyszczeń. Można urwać więcej i przechowywać w lodówce nawet kilka dni.To samo dotyczy pokrzywy i innych roślin jadalnych.
Ja do tej sałatki dodaję jeszcze kilka listków babki lancetowatej i krwawnika. ale niestety jeszcze nie ma, ale urośnie........................ .


Mlecz pospolity chwast, deptany na łąkach...................
Składniki na sałatkę: pomidor, pokrzywa, mlecz,szczypiorek, sałata rzodkiewka
Pokrzywa .........powinna nazywać się zielone złoto.
Do sałatki dodajemy ok.100g tofu ( może być mniej, jest to duża porcja dla 2 osób)Na śniadanie ja osobiście wolę jajka gotowane na twardo, duże tylko 1 szt.
Pokrzywę zalewamy wrzątkiem......................odstawiamy na 2 min.
Na 2 min.
Wodę wykorzystujemy................ pokrzywę kroimy drobno.




Pokrzywę kroimy drobno.
Mniszek lekarski drobno kroimy....
Rzodkiewkę z listkami... oczywiście!
Pomidor w kostkę jeżeli nie lubimy pomidora,to dajemy kawałek ogórka.
Szczypiorek drobniutko....................
Tofu w kostkę............
Oczywiście może, być jajeczko............lub kilka przepiórczych.
Na końcu, dodajemy kawałki sałaty i delikatnie mieszamy.
Dodajemy sos winegret, delikatnie mieszamy i gotowe.Przepis na sos na moim blogu!
Podajemy z pieczywem ......na śniadanie lub kolację.
Z kotletem sojowym.....................
Do obiadu z kotletami nie dodajemy do sałatki jajek i lub tofu!!!!!

WIOSNA TO WSPANIAŁA PORA ROKU,JEST PIĘKNA ,DAJE NADZIEJĘ!

4 komentarze:

  1. sałatka wspaniała. Robię ja bardzo często
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Od roku robię taką sałatkę -bardzo smaczna,a do tego poprawia cerę i włosy/mam takie połyskliwe / polecam wszystkim .Aneri

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym roku mamy wyjątkowo smaczny mniszek, polecam ususzyć i mieć zapas na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  4. jest przepyszna:)jutro idę na łąkę nie mogę się doczekać....onniaaa

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...