PULPETY SEROWO- ORZECHOWE....

PULPETY SEROWO- ORZECHOWE
Składniki:

  • 1/2 szklanki sera twarogu (tłusty lub półtłusty) - 2zł
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich -1,50 zł(60 g)
  • 1/2 szklanki bułki tartej - 0,30zł
  • 1 jajko -0,40zł
  • 1 cebula -0 ,10zł
  • przyprawy: pieprz ziołowy1 mała łyż. ; sól, Vegeta i bazylia do smaku, 1 łyż. mąki kartoflanej, 2 łyż. oliwy, -0,50 zł
  • woda, 1 szklanka mała sosu pomidorowego (z pakietu zagęszczony, można go kupić w markecie,lub z własnych przetworów) - o,50 zł (KOSZT PULPETÓW -5,30 ZŁ )
SPOSÓB WYKONANIA
Ser,orzechy, cebulę - mielimy, dodajemy resztę składników tzn. jajko, przyprawy,bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną----dokładnie mieszamy.

FORMUJEMY- kulki wielkości orzecha włoskiego,(maczamy ręce w wodzie przy formowaniu pulpetów), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, zalewamy sosem i pieczemy od 30 - 45 min.pod przykryciem. Ja zanim wleję sos na dno naczynia wlewam 1/2 szklanki wody.

Można to też, zrobić w rondlu na kuchni, będzie szybciej i nie trzeba rozgrzewać piekarnika. Chociaż ja polecam - piekarnik.
Temperatura180 stopni, piekarnik elektryczny.

Gotowe- szybko i dużo, z tych składników otrzymujemy porcje dla 4 osób, ale jak zostanie ,używam jako pasty na chleb,jest naprawdę pyszne.ŁATWE, POSTNE, SMACZNE! POWODZENIA!


GOTOWE PULPETY......
SKŁADNIKI: 1/2 SZKLANKI-orzechów włoskich, bułki tartej, twarogu, przyprawy, sok pomidorowy, jajko, cebula( przepraszam że nie ma jej na zdjęciu-uciekła mi ta cebula)
Smażymy na oliwie cebulę.
ORZECHY, SER, CEBULE...MIELIMY.
Mielimy- najwięcej z tym roboty....... i zmywania.
Dodajemy przyprawy ,bułkę, jajko.
Mąkę ziemniaczaną........ mieszamy dokładnie!
formujemy małe pulpety, wielkości orzecha włoskiego.
W miseczce mamy wodę, ułatwi to nam formowanie pulpetów.
Na dno naczynia ,wlewamy wodę, układamy pulpety.
zalewamy sosem......
Zapiekamy w 180 stopni, od 30-45 min. pod przykryciem( w czasie pieczenia pryska sos!)
Przygotowujemy sos winegret własnej "roboty" w następnym poście podam dokładny przepis!
Gotowe, możemy nakładać na talerz, do pulpetów pasuje ryż, kasza każdego rodzaju lub chleb( nie ziemniaki)
Podajemy z surówką lub buraczkami.
PYCHA! ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Odkryłam ten blog zupełnie niedawno:) Szkoda ,że - Dolnośląskie- ,że daleko ,że nie mam szans poznać osobiście.Strona REWELACYJNA. Pulpeciki smakują wybornie..Jestem zachwycona:) Zdjęcia piękne. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...