SAŁATKA ŻYDOWSKA--- przepisy Radka


Tak jak obiecałam, przepis Radka.Sałatka żydowska jest tania ,szybka a najważniejsze pyszna. W internecie znajdziecie różne, ale ta jest sprawdzony
Składniki
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków( gotujemy w skórkach)
  • 5 jajek gotowanych na twardo
  • 1 słoik majonez, musztarda sarepska, sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Ziemniaki obieramy ze skórki, jajka ze skorupek, cebulę z z łuski; Wszystko drobno kroimy, dodajemy musztardę ,majonez( część zostawiamy do dekoracji na wierzch sałatki), gałkę muszkatołową, sól i pieprz z umiarem.

Mieszamy delikatnie, doprawiamy aby sałatka nie była mdła ,chociaż nie którzy lubią łagodną.
Najtrudniejsze , w tej sałatce jest krojenie cebuli! Niestety ja zawsze mszę swoje wypłakać.
Wkładamy do miseczek ,dekorujemy wg uznania, miały być grzybki do dekoracji, ale w Świdnicy nie mogłam dostać jaj przepiórczych i nie ma muchomorków.

W każdym razie, sałatka jest ,polecam.


WSZYSTKIM ŻYCZĘ UDANYCH SAŁATEK A JAK TROCHĘ POPŁACZEMY PRZ Y OBIERANIU CEBULI TO BĘDZIE NA ZDROWIE.
TAK jak dzisiejszych reklamach 2 w jednym ............



SMACZNEGO!!


Wszystko kroimy.....cebulę, ziemniaki, jajka.
Składniki: 2 cebule, 5 jajek, 6 ziemniaków(jeżeli lubimy więcej cebuli możemy zwiększyć itp.)
Dodajemy majonez ,musztardę i przyprawy.Wkładamy do miseczek ,nakładamy cienką warstwę majonez na wierzch sałatki,
Dekorujemy tak jak umiemy i lubimy...............
Sałatka lepiej smakuje gdy ją podamy w ładnym naczyniu i pięknie dekorowaną.
Życzę wspaniałych dekoracji,smacznych sałatek, ( wybornie smakuje z chlebkiem kukurydzianym)
PYCHOTKA!

2 komentarze:

  1. właśnie zabieram się za sałatkę, brzmi bardzo pysznie, bo my ziemniaki uwielbiamy, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię sałatkę żydowską ale w troszkę innej wersji,a mianowicie dodają do niej :ziemniaki,jajka,tarty żółty ser,szczypior doprawiam majonezem ,solą i pieprzem PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...