BARSZCZ UKRAIŃSKI..............

Jest to zupa smaczna,pożywna i może być jako danie jednogarnkowe.
 Karolina bardzo lubi barszcz ukraiński, druga córka woli czysty barszczyk z wysepką gniecionych ziemniaków.Jest wiele przepisów na barszcz ukraiński,oryginalny powinien być na wołowinie i tłusty.Taki w naszej rodzinie by nie smakował,mój barszcz to wersja wegańska  i szybka w przygotowaniu ok. 50 minut.

Składniki                                                                                                             
*2 małe marchewki
*ćwiartka czerwonej kapusty
* puszka czerwonej fasoli( może być fasola inna np. Jasiek wcześniej namoczona i ugotowana-1 szkl. suchej)
*7 buraków( ok. 1,5 kg - z tego połowa idzie na sok)
*połowa selera i mała pietruszka
*1 średni por( część biała)
*1/2 kg ziemniaków(niektórzy biorą tyle samo Ziemniaków co Buraków)
*przyprawy- liść laurowy- 2 listki, ziele angielskie- 3 ziarna, pieprz i przyprawa warzywna do smaku
* sok z cytryny do smaku ( 4 sztk)
*1 łyż. oliwy
  Wykonanie
Połowę buraków gotujemy osobno w wodzie, obieramy i trzemy na dużych oczkach na tarce. Odstawiamy.Marchew, por, seler, czerwona kapustę, pietruszkę trzemy na tarce grube oczka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę oraz listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Do garnka wlewamy 3 l wody i wrzucamy na wrzącą wodę wszystkie warzywa ( oprócz buraków) . W między czasie obieramy resztę buraków i wyciskamy z nich sok. Gdy warzywa zmiękną  dodajemy gotowaną fasolę i gotowane starte buraki oraz sok z buraków.
. Gotujemy wszystko ok. 5 minut.
Na końcu doprawiamy do smaku,przyprawą warzywną, pieprzem ziołowym, dodajemy sok z cytryny(może być z butelki sok cytrynowy,ale zdrowszy naturalny) ,1łyż. oliwy z oliwek.
Wszystko przyprawiamy do smaku,jedni lubią bardziej kwaśne, inni bardziej pikantne doprawiamy tak jak nam smakuje.Ja dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku- zgniecione.
Dodatkowe rady
Buraki możemy gotować dzień wcześniej i tylko zetrzeć na tarce, skracamy czas pracy.
Sok gdy nie mamy sokownika , surowe buraki trę na małych oczkach i wyciskam z nich sok.
Dodaję surowy sok gdyż daje piękny kolor i wzbogaca zupę witaminy i minerały.
Zupa najsmaczniejsza jest kilka godzin po ugotowaniu.Zupa ma być gęsta i  czerwona
Smacznego!







Możemy dodać śmietanę....
Można dodać mleko sojowe.........
A najlepiej nic  nie dodawać............

3 komentarze:

  1. Wiesz co? to wygląda pysznie! - ZuZu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zrobić z fasolą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wrzucasz wszystko to i fasole ugotowana albo z puszki. pozdrawiam:)

      Usuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...